Smöriga bondbönor, svartrötter, kantareller och karamellpop

Smöriga bondbönor, svartrötter, kantareller och karamellpop.

Publicerat:

Tillagningstid:

Bondbönor kan vara lite svåra att få tag i, men du kan enkelt ersätta de med smörbönor, gröna sojabönor, sockerärtor eller någon annan typ av böna. Poppande candy ger en rolig och spännande dimension till rätten.

Ingredienser

4portioner

  • 300g
    bondbönor
  • 100g
    svartrötter
  • 50g
    smör
  • 100g
    kantareller
  • 50g
    chiafrön
  • 50g
    pumpakärnor
  • 50g
    psylliumfrön
  • 50g
    pekannötter
  • 2msk
    popping candy (finns på nätet eller i livsmedelsbutiker)
  • 2krm
    salt
  • ätbara blommor, att garnera med

Så lagar du

1. Dela på svampen och lägg dem på saltsten i 10 minuter.

2. Lägg saltstenen på en plåt med en silikonmatta eller ett bakplåtspapper och sätt in den i ugnen på 175 grader.

3. Pilla upp bönskidan och ta ut bönorna. Koka upp vattnet med salt och koka bönorna i 8-10 minuter på medeltemperatur.

4. Sila av bönorna i ett durkslag och lägg dem i en skål med vatten och is.

5. Tvätta och skala svartrötterna, men spara skalet för eventuellt fritering. Koka dem i samma vatten som du kokade bönorna i 4-5 minuter. Lägg sedan i isvatten.

6. Nu ska du bara skala bort den sista tunna skalet eller hinnan till de härliga, gröna bondbönorna. Skala bort den sista yttre hinnan runt bönorna.

7. Hacka, mixa eller mortla fröna, kärnorna och nötterna.

8. Hetta upp en stekpanna, lägg i nötterna, salta, och rosta dem på medeltemperatur.

9. Smält smöret i en sauteuse. Fräs kantarellerna tillsammans med bönorna och de kokta svartrötterna i några minuter. Salta och peppra.

10. Koka upp vatten och blanchera svartrotsbladen hastigt. Lägg upp de på saltstenen i 30 sekunder.

11. Lägg svartrotsbladen på en bricka. Lägg över de rostade fröna, sedan bönorna, svartroten och kantarellerna. Ringla över balsamisco. Garnera med popping candy, ätbara blommor, skum och ev. sommartryffel.

Skum

1 dl kokosmjölk
1 ½ g lecitin
1 dl vatten
2 krm salt

Blanda ingredienserna i en bunke. Mixa med stavmixer eller använd en skummaskin.

Läs mer om skum i receptet Kålrotscappuccino med blast och rökt sidfläsk.

Dela det här receptet med dina vänner!