Sushi burger
Publicerat:
2024-02-28Tillagningstid:
En rolig fusion för dig som inte klarar av att välja mellan hamburgare och sushi och är nyfiken på framtidens mattrender.
Ingredienser
4portioner
- 500gtonfisk
- 2cmingefära riven
- 1knippa(or)gräslök
- 1avokado
- 2stsalladslökar
- 1tsksesamolja
- 1tskwasabi färsk eller olja
- 2tskjapansk soja
- salt från 1 lime
- 2mskrostade sesamfrön
Riset
- 5dlsushiris
- 2mskrisvinäger
- 2mskmirin
- 1tskfurikake krydda
Dressing
- 1,5dlmajonnäs
- 1tsksojasås
- 2mskmisopasta
- 1tskgo chu jang chilipasta
Tillbehör
- 1/2gurka
- 1tsksocker
- 1/2tsksalt
- 1tskrisvinäger
- 1bit(ar)rättika ca 20cm
- 1kruk(or)koriander
Till fritering
- 5dlrapsolja eller friteringsolja
Så lagar du
- Koka sushiriset enligt anvisning på förpackning och smaka upp med vinäger, mirin och lite salt. Låt svalna.
- Sota tonfisken runt om i svinhet torr panna, den skall få sotig svart färg men inte tillagas. Låt svalna.
- Tärna ner tonfisk och avokado i cm kuber. Finstrimla salladslöken.
- Blanda ihop allt till en krämig röra och vänd ner den rivna ingefäran, soja, sesamolja, wasabi, rostade sesamfrön och limesaften. Smaka av med salt.
- Forma till runda puckar gärna i stans ring och lägg i kyl så de får sätta till sig ca 30 min.
- Vispa samman alla ingredienserna till dressingen och smaka av med salt.
- Skala och strimla rättikan tunt och förvara den i isvatten så den håller sig krispig.
- Skiva gurkan med mandolin i långa skivor och placera den på fat. Snabbpickla den med salt, socker och en skvätt risvinger låt den marineras ca 10-15 min.
- Forma det avsvalnade riset till 8st bollar och platta ut dom lite lätt med handen. Fritera riset i 170-180° grader i ca 3 minuter. Lyft upp och låt rinna av på torrt papper, krydda med furikake.
- Bygg ihop burgaren med en riskaka i botten och sedan dressing, snabbpicklad gurka tonfiskbiffen och toppa den med strimlad rättika och koriander innan du lägger på locket.