Sushi burger

Burgare av sushi på tallrik bredvid kålblad

Publicerat:

Tillagningstid:

En rolig fusion för dig som inte klarar av att välja mellan hamburgare och sushi och är nyfiken på framtidens mattrender.

Ingredienser

4portioner

  • 500g
    tonfisk
  • 2cm
    ingefära riven
  • 1knippa(or)
    gräslök
  • 1
    avokado
  • 2st
    salladslökar
  • 1tsk
    sesamolja
  • 1tsk
    wasabi färsk eller olja
  • 2tsk
    japansk soja
  • salt från 1 lime
  • 2msk
    rostade sesamfrön

Riset

  • 5dl
    sushiris
  • 2msk
    risvinäger
  • 2msk
    mirin
  • 1tsk
    furikake krydda

Dressing

  • 1,5dl
    majonnäs
  • 1tsk
    sojasås
  • 2msk
    misopasta
  • 1tsk
    go chu jang chilipasta

Tillbehör

  • 1/2
    gurka
  • 1tsk
    socker
  • 1/2tsk
    salt
  • 1tsk
    risvinäger
  • 1bit(ar)
    rättika ca 20cm
  • 1kruk(or)
    koriander

Till fritering

  • 5dl
    rapsolja eller friteringsolja

Så lagar du

  1. Koka sushiriset enligt anvisning på förpackning och smaka upp med vinäger, mirin och lite salt. Låt svalna.
  2. Sota tonfisken runt om i svinhet torr panna, den skall få sotig svart färg men inte tillagas. Låt svalna.
  3. Tärna ner tonfisk och avokado i cm kuber. Finstrimla salladslöken.
  4. Blanda ihop allt till en krämig röra och vänd ner den rivna ingefäran, soja, sesamolja, wasabi, rostade sesamfrön och limesaften. Smaka av med salt.
  5. Forma till runda puckar gärna i stans ring och lägg i kyl så de får sätta till sig ca 30 min.
  6. Vispa samman alla ingredienserna till dressingen och smaka av med salt.
  7. Skala och strimla rättikan tunt och förvara den i isvatten så den håller sig krispig.
  8. Skiva gurkan med mandolin i långa skivor och placera den på fat. Snabbpickla den med salt, socker och en skvätt risvinger låt den marineras ca 10-15 min.
  9. Forma det avsvalnade riset till 8st bollar och platta ut dom lite lätt med handen. Fritera riset i 170-180° grader i ca 3 minuter. Lyft upp och låt rinna av på torrt papper, krydda med furikake.
  10. Bygg ihop burgaren med en riskaka i botten och sedan dressing, snabbpicklad gurka tonfiskbiffen och toppa den med strimlad rättika och koriander innan du lägger på locket.

Dela det här receptet med dina vänner!