Syrlig äppelpaj med crème fraiche

Syrlig äppelpaj med crème fraiche

Publicerat:

Tillagningstid:

Läcker äppelpaj på klassisk fransk pajdeg som ger en riktigt mör och frasig pajbotten. Lägg äppelskivorna tätt för en ännu saftigare paj.

Ingredienser

8portioner

Pâte brisée (fransk pajdeg)

  • 100g
    saltat smör
  • 3dl
    vetemjöl
  • 2-3msk
    kallt vatten

Äppelpaj

  • 1sats(er)
    pajdeg
  • 3
    ägg
  • 3dl
    creme fraiche
  • 1 ½-2tsk
    vaniljsocker
  • 5-7
    äpplen

Så lagar du

Pâte brisée (fransk pajdeg)

  1. Tärna smöret. Nyp ihop smöret tillsammans med vetemjöl. Tillsätt vattnet och knåda till en boll.
  2. Täck med plastfolie och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.

Äppelpaj

  1. Gör pajdegen.
  2. Skala och klyfta äpplena tunt.
  3. Kavla ut degen 5-10 mm tjock och klä en smord och mjölad form. Nagga lätt med en gaffel utan att sticka genom degen.
  4. Rada äppelklyftorna i täta ringar i pajskalet, ju mera frukt desto godare paj.
  5. Vispa ihop crème fraiche, ägg och vaniljsocker och bre ut över äppelklyftorna. Grädda genast i 200 grader, i cirka 30 minuter.

Tips för en mör och frasig pajbotten

  • För det första ska smöret eller margarinet vara kylskåpskallt. Degen ska bara snabbt nypas ihop till en smulig deg med fingertopparna, så snabbt att smöret inte smälter av kroppsvärmen.
  • Med en liten skvätt vatten knådar man degen bara precis så länge att den tar ihop. Knådar man för länge blir degen elastisk och då blir pajskalet segt.
  • När degen är klar är det bra att den får vila i kylen minst en halvtimme. Man kan förbereda degen många timmar på förhand.
  • När degen vilat klart får man bäst resultat om man kavlar ut degen på lätt mjölat bord. När man kavlar skiktar sig fettet i degen så den nästan blir smördegslik. Sedan naggar man degen helt lätt, det skall inte bli hål i pajskalet. Sedan är det bara att fylla efter smak.

Dela det här receptet med dina vänner!