Ugnsbakad blomkålshuvud med tahinasås

Ugnsbakad blomkålshuvud med tahinasås

Ingredienser

6portioner

  • 1
    blomkålshuvud, ca 1,2 kg
  • 1tsk
    spiskummin
  • 1tsk
    cayennepapper (kan uteslutas om du inte vill ha hetta)
  • 0,5tsk
    paprikapulver
  • 1
    citron
  • 3msk
    olivolja
  • salt och peppar

Tahinasås

  • ¾ dl
    ljus tahina
  • 1dl
    havreyoghurt eller turkisk yoghurt
  • 1
    vitlöksklyfta
  • 1
    citron
  • 0,5tsk
    salt

Persiljesallad

  • ca 2dl
    finhackad persilja
  • 1
    röd paprika
  • 1-2dl
    finhackad persilja
  • 0,5
    rödlök
  • 1
    citron
  • 1msk
    sumak (syrlig krydda)
  • salt och peppar

Garnering

  • 1dl
    grovhackade valnötter (kan ersättas med 0,5 dl pinjenötter)
  • granatäpplesirap

Så lagar du

  1. Förbered blomkålen: Lägg blomkålshuvudet i en gryta, täck med vatten, tillsätt salt och låt blomkålshuvudet koka i ca 25 min (under tiden kan du förbereda såsen). Koka blomkålen tills den den mjuknar utan att den kokas sönder. Sila av och lägg i en ugnsform.
  2. Blanda ihop citron, olivolja, spiskummin, cayennepeppar, paprikapulver, salt och peppar.
  3. Gnid in marinaden i blomkålshuvudet och se till att du täcker hela blomkålen.
  4. Värm ugnen till 225°, över och undervärme, tillaga blomkålen m att i ugnen i ca 15-20 min.
  5. Gör tahinasåsen: Lägg tahina, citron, vitlök och salt i en skål. Vispa tahinan fluffig med en handvisp eller gaffel. Tahinan kommer att ändra konsistens från rinnig till krämig.
  6. Tillsätt yoghurt och blanda. Smaka av med salt.
  7. Valnötterna: Rosta valnötterna nån sekund i en helt torr stekpanna, var noga med att inte rosta valnötterna för hårt, för då kan de bli bittra. Grovhacka och ställ åt sidan.
  8. Persiljesallad: Hacka persilja, hacka paprika och rödlök i små tärningar, finhacka chili.
  9. Blanda persilja, rödlök, chili, saften från 1 citron, sumak, salt och svartpeppar.
  10. Låt stå i rumstemperatur medan du tillagar laxen.
  11. Ta ut blomkålshuvudet från ugnen. Bred tahinasåsen jämnt över blomkålen (spara lite av tahinasåsen till servering bredvid blomkålen). Toppa med persiljesalladen och valnötterna. Garnera med granatäppelsirap och servera!

Dela det här receptet med dina vänner!