Varmrökt laxhuvud

Varmrökt laxhuvud med bakpotatis och grönt.

Publicerat:

Tillagningstid:

Laxhuvuden innehåller mycket kött; kinder, nacke, tunga och inte minst köttet kring halsfenorna är fett och smakrikt. Fiskhuvuden har man traditionellt ätit i fiskesamhällen runtom i Finland, och det här är en saftig delikatess som vi absolut ska värna om.

Ingredienser

4portioner

  • 4st
    laxhuvuden
  • alspån till rökning
  • 1dl
    salt
  • 1liter
    vatten
  • skalet av 1 citron
  • 4
    stora potatisar
  • 1dl
    grädde
  • ½dl
    finriven pepparrot
  • 2dl
    gräddfil
  • skalet av 1 citron

Så lagar du

1. Låt gräddfilen rinna av .

2. Blanda salt, citronskal och vatten.

3. Rimma välrensade laxhuvud i 30 min.

4. Tag upp och torka av noga. Låt torka på bänken i minst en timme.

5. Vik in potatis med lite havsalt i aluminiumfolie.

6. Skrapa ihop glöden i mitten av grillen och baka potatisarna bredvid glöden i ca. 1h. Vänd och byt plats på potatisarna med jämna mellanrum. Det går även bra att baka potatisen i ugn.

7. Lägg tunt med rökspån i liten röklåda eller kastrull på grillgallret.

8. Lägg laxhuvuden på gallret när det börjar bli rökbildning och fyll på kastrullen med spån. Lägg på grillens lock, stäng spjället och varmrök i ca. 20 min.

9. Vik in huvudena i tidningspapper eller smörpapper och låt mogna ca 10 min innan servering.

10. Vispa grädden hårt.

11. Rör i välavrunnen gräddfil, pepparrot, citronskal och salt.

12. Servera potatis med grädde och garnera med krasse eller andra örter. Ät direkt ur varma fiskhuvud.

Tips

Använd huvud av 6-7 kgs laxar för att få bra mängd fiskkött. Det brukar gå bra att beställa fiskhuvuden direkt av fiskhandlaren eller i fiskdisken. Blöt på alspånen en aning för bättre rökutveckling i grillen

Laxhuvudena är godare ljumma än helt varma och minst lika goda kalla.

Dela det här receptet med dina vänner!