Vegetarisk kebab på svampkluster

Vegetarisk kebab på svamp.

Publicerat:

Man behöver absolut inte ha kött i en kebab, och den här svampkebaben bevisar det med sin mustighet och underbara grillade smak. Svampkluster kan bli svårt att få tag i men det här receptet funkar precis lika bra med portabello. Resultatet kommer att bli en resa till andra sidan jordklotet för huvudet, medan gommen får sitt lystmäte av den skånska myllan./Paul Svensson

Ingredienser

4 portioner

Grillad svamp

  • 1
    stort champinjonkluster eller 3 portabellosvampar
  • 2 dl
    honungsglaze (se separat recept)
  • 1 liter
    vatten
  • ½ dl
    salt

Tuttulbröd

  • 10 g
    jäst
  • 50 g
    smör eller olja
  • dl
    mjölk eller växtbaserad mjölk
  • 3 msk
    honung
  • 1 msk
    bibröd
  • 2 tsk
    salt
  • 200 g
    rågsikt
  • 300 g
    ekologiskt vetemjöl
  • 5 dl
    vetemjöl
  • 300 g
    kokt potatis

”Pepperoni” på zucchini

  • 5
    zucchinistjälkar
  • 1 dl
    pepperonispad från uppätna pepperonis

Åkerbönsyoghurt

  • 1 liter
    åkerbönsmjölk
  • 1 dl
    naturell yoghurt, växtbaserad går bra!

Åkerbönsyoghurt med färsk vitlök

  • 2 dl
    åkerbönsyoghurt
  • 1
    färsk vitlök, solo
  • salt och svartpeppar

Stark kebabsås

  • 5
    tomater
  • 1 tsk
    socker
  • 1 tsk
    salt
  • 1-2 tsk
    chilisås, stark, t ex Carolina reaper
  • 1
    färsk gul lök, finhackad
  • svartpeppar

Höstärtshummus

  • 250 g
    höstärta, kokt
  • 1 tsk
    spiskummin
  • ½ dl
    rapsolja
  • salt och svartpeppar
  • spad från koket av ärtorna

Till servering

  • grillad zucchini (se separat recept)
  • 50 g
    blandade blad och sallad, t ex rädisblad, broccoliblad, kirskål, ruccola

Så lagar du