Vietnamesiska vårrullar med dippsås

Vietnamesiska vårrullar på en svart tallrik med en härlig dippsås på sidan.

Publicerat:

Tillagningstid:

Zeina Mourtada lagar fräscha vårrullar med två olika dippsåser.

Ingredienser

6portioner

  • 1paket
    stora rispapper (innehåller ca 32 st)
  • 150g
    tunna glasnudlar

Grönsaker

  • 2st
    morötter
  • 1st
    gurka
  • 1st
    röd paprika
  • 1klyfta(or)
    rödkål
  • 2st
    salladslökar

Örter

  • 1kruk(or)
    thaibasilika
  • 2-3kvist(ar)
    pepparmynta
  • koriander

Sojasås

  • 1st
    finhackad röd chili
  • 1 litenbit(ar)
    finhackad röd lök
  • 1klyfta(or)
    pressad viktlök
  • 2st
    lime
  • Ca 0,5dl
    japanska soja
  • 2tsk
    fisksås
  • 2tsk
    sesamolja
  • 1msk
    palmsocker (rörsocker eller honung funkar också)
  • 1 litetknippa(or)
    finhackad koriander

Chilimajonnäs

  • 1dl
    majonnäs
  • ca 2 msk
    sriracha
  • 1msk
    ketchup
  • 1st
    lime
  • 1st
    salladslök
  • salt

Så lagar du

Börja med dippsåserna. 

Sojasås: 
Blanda alla ingredienserna till sojasåsen, täck och ställ i kylen. 
Chilimajonnäs: 
1. Finhacka salladslöken. 
2. Lägg majonnäs, srircha, ketchup, salladslök, rivet skal från lime och limesaft i en skål. 
3. Smaka av med salt och blanda. 
4. Ställ gärna i kylen en timme innan servering.

Förbered alla grönsaker. 

1. Hacka allting i tunna stavar.
2. Strimla kålen. 

Glasnudlarna: 

1. Koka upp vatten, lägg i nudlarna, stäng av värmen och låt stå i 5 min. 
2. Sila av nudlarna och skölj med kallt vatten. Om nudlarna är väldigt långa kan du klippa dem kortare med en sax. Låt nudlarna rinna av ordentligt i en sil.

Rispappret:

1. Doppa rispappret i varmt vatten (ej kokhett) nån sekund. Rispappret kommer fortfarande vara lite hårt och det är ok, den mjuknar snabbt när du väl ha fyllt det. Rispappret ska dock inte vara för hårt och svårt att jobba med. 
2. Lägg rispappret på kökshandduk, bakplåtspapper eller en skärbräda. 
3. Ha i fyllning efter smak, tänk på att inte överdriva med fyllningen, då blir dom svåra att rulla. Ha i grönsaker, örter, glasnudlar och rulla! Lägg vårrullarna på en bricka och ställ dom inte för tätt ihop, då fastnar dom i varandra. 
4. Servera med dippsåserna och njut!

Dela det här receptet med dina vänner!