Vilda kockens starka blåbärsost
Tid:
Tid:
Denna aptitretare kan du servera både som förrätt och tilltugg, men även som en smakrensare för att bryta av en måltid. Kanske inte en så där helt vanlig streetfood-rätt men helt klart inspirerad av streetfood. Och hur menar du med det käre kock, kanske du undrar? Jo, en rätt med bra råvaror, mycket smak, lekfull och kreativ. Fungerar lika bra med parmesan, pecorino, comtè eller en lagrad cheddarost.
Ingredienser
6 portioner
- 200 gost, västerbotten eller präst
- 100 gblåbär, frysta eller färska
- 1 mskcrème de balsamico
- 1 tskkakao
- 1 tskchiliflakes
- 1-2 tskchipotle paste
- 4 mskrörsocker
- 1 tskkanel
Så lagar du
1. Koka blåbären på medeltemperatur i 5-10 minuter tillsammans med balsamico, kakao, chiliflakes, kanel, chipotle paste och rörsocker.
2. Mixa snabbt med en stavmixer och kyl sedan ner.
3. Tärna eller skär osten i stavar och blanda med blåbärsmarinaden. Sätt sedan osten på tandpetare och servera.
Tips
Gillar du hetta kan du öka mängden chiliflakes eller chipotlepasta. Om du vill ha direkt hetta ökar du mängden chiliflakes. Hettan från chipotlen kommer senare och hänger gärna kvar.
Du kan använda färska blåbär, men lägg då till 1 msk vatten eftersom frysta blåbär är i regel mer blöta.