Viltpaté på Stickans vis
Tillagningstid:
Publicerat:
2020-12-11Tillagningstid:
Len viltsmakande paté med sås av havtornsbär. I den här förrätten tar Stickan vara på de unika råvaror som skärgårdsön Gällnö bjuder på.
Ingredienser
4 portioner
- 450 gkycklinglever
- 250 gviltfärs
- 125 gfläskfärs
- 100 gsidfläsk, finhackat
- 1 stgul lök, finhackad
- 1/2 stpurjolök, hackad
- 2 stvitlöksklyftor, hackade
- 1 burk(ar)sardeller, hackade
- 125 gspäck, finhackat
- 1 mskingefära, färskriven
- 2 stägg
- 3 dlgrädde
- 1 stmorot, skuren i stavar
- 100 gkantareller, brynta
- 3 msktimjan
- 3 mskgin
Cumberlandsås på havtorn
- 1 dlhavtornssylt/gelé
- 2 mskapelsinmarmelad
- 1/2 tsksenapspulver
- 1 tskingefära, färskriven
- 1 tskzest från apelsin
- 3 mskgott vitt vin, alternativt vitt portvin
- 1 mskmaizena
Så lagar du
1.Skölj kycklinglevern och torka av den. Fräs hastigt i smör och låt svalna. Mixa levern till en slät massa.
2. Tillsätt resten av ingredienser till levern och mixa till en smet.
3. Häll smeten i en stor smord form, ca 1 liter. Lägg några smala stänger av morot och några brynta kantareller i smeten. Blir fin effekt när den skärs senare.
4. Ställ formen i en långpanna med vatten i ugnen. Sätt ugnen på 130 grader och grädda i ca 1,5 timme eller tills innertemperaturen är 62 grader.
5. Låt patén vila under press i kylskåp tills nästa dag.
6. Blanda samman ingredienserna för såsen, koka upp och låt svalna.
Servera med krispigt bröd och några brynta kantareller.