Nästa

Slide 1 of 14
 • Deras barn blev
  IS-terrorister


  300 svenskar åkte till Syrien för att ansluta till världens värsta terrorsekt. Möt några av familjerna som blev kvar.
  Produktion: Sanna Klinghoffer, Markus Ljungholm, Iman Tahbaz, Martin Hedström, Maria Ringborg


  Klicka för att börja  Publicerad: 11 maj 2021

 • Svenskarna som åkte till IS har bidragit till en av vår tids största förbrytelser mot mänskligheten. IS har våldtagit och förslavat kvinnor och barn, torterat och mördat, fördrivit och plundrat. IS-celler har utfört brutala terrordåd runt om i världen, bland annat på Drottninggatan i Stockholm där fem människor dog.

  Det här handlar inte om alla de fruktansvärda brott som har begåtts, utan om vad de anhöriga tänker om att deras barn valde att gå med i världens värsta terrorsekt.

  Hotet från den våldsbejakande islamismen ökar

  De förlorade sina barn till världens värsta terrorsekt, IS. Nu lever de med sorgen – och omvärldens förakt. Samtidigt fortsätter den jihadistiska radikaliseringen att vinna mark i Sverige.


  – Det är ett svek, inte bara mot de anhöriga, utan mot hela svenska folket, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

  Två gånger rev hon sönder sin sons pass. Förgäves tog de hjälp av en religiös man för att tala honom till rätta. Till slut ringde de polisen, som inget kunde göra. Salimas son Habib gick inte att rädda. Han är en av de 300 svenskar som gick med i IS. 2017 dog han i Syrien.

  Sedan dess har IS kalifat i Syrien fallit. Men i Sverige fortsätter de våldsbejakande islamisterna att stärka sin ställning. Numera räknar men med 2000 jihadister. Det är en ökning från 200 de senaste tio åren. I Säpos senaste årsbok för 2020 varnar man för att hotet från den våldsbejakande islamismen är fortsatt förhöjt och beräknas öka de kommande åren.

  Samtidigt kommer svenskar som anslutit sig till terrororganisationen IS tillbaka. Och de som återvänder kan ha både erfarenheter och förmåga att begå attentat. Miljöerna de radikaliserades i från början, skriver Säpo – finns kvar.

  – Det här är inte över. Och ytterst är det ett hot mot rikets säkerhet. Nu vill vi se politikerna agera, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

  Det finns en oro bland muslimska föräldrar över att deras barn ska rekryteras till våldsamma islamistiska grupperingar, har de skäl att vara oroliga i dag?

  – De har definitivt skäl att vara oroliga än idag för detta för radikaliseringen och rekryteringen pågår idag just nu, säger han.

  Nalin Pekgul, socialdemokrat och själv muslim, varnade för de våldsbejakande islamisternas rekryteringar i svenska förorter redan för 15 år sedan. Idag ser hon förtvivlat hur de blir fler och fler.

  – Statsministern, skolministern och kronprinsessan Victoria borde träffa dessa anhöriga så att vi kan lära oss av deras historier, säger hon.

  Sanna Klinghoffer
  FAKTA Svårt att stoppa någon som blivit radikaliserad

  De som på något sätt verkat inom IS har bidragit till en av vår tids största krigsförbrytelser. IS har våldtagit och förslavat kvinnor och barn, torterat och mördat, fördrivit och plundrat. De har haft ett omfattande propaganda- och rekryteringsmaskineri. De har haft celler som utfört terrordåd på många olika platser i världen, däribland på Drottninggatan i Stockholm.

  Den här artikelserien fokuserar inte på de fruktansvärda brott IS-terroristerna begått. Utan på vad de anhöriga tänker om att deras barn valde att gå med i världens värsta terrorsekt.

  Och på hur svårt det är att stoppa någon som är inne i en radikaliseringsprocess. Något som är intressant utifrån att de miljöer där IS svenskarna blev radikala, finns kvar.