Nalin Pekgul: Muslimska familjer drabbas hårdast av islamisternas förtryck

Uppdaterad
Publicerad

Anhöriga till IS-terrorister vittnar om hur svårt det är att nå en son eller dotter som radikaliserats. Samtidigt har de känt sig lämnade åt sitt öde.

– Vi måste lyssna på de anhöriga för att få stopp på radikaliseringen, säger Nalin Pekgul, socialdemokrat och muslim.

De bönade och bad. De rev sönder pass. De ringde polisen. En del föräldrar åkte till och med in i Syrien för att rädda sina barn. Men de var redan förlorade till terrorsekten IS.

– Jag blir verkligen berörd av de anhörigas berättelser. Föreställ dig att förlora ett barn, hur ont gör inte det? Men också sådan skam över att mitt barn kan ha varit med och mördat och våldtagit yazidiska barn. Och att känna sådan skuld. Vad gjorde jag för fel som ledde till att mitt barn drogs till en sådan mördarsekt som IS? säger Nalin Pekgul.

Varnade tidigt för den ökande islamismen

Nalin Pekgul har länge varnat för den ökande våldsbejakande islamismen. Hon bor i Tensta, är muslim och före detta riksdagsledamot. Redan för 15 år sedan gick hon ut och varnade för den ökande islamism hon själv såg. Då fick hon kritik från partikamrater. I dag har historien gett henne rätt. Den våldsbejakande islamistiska miljön har vuxit från ca 200 personer för tio år sedan till omkring 2 000 i dag.

– Jag tycker att statsministern tillsammans med skolministern och kronprinsessan Victoria som varit engagerad i de här frågorna, borde samla de här föräldrarna och lyssna på deras berättelser. För det är endast så man kan förstå vad det var som hände. Det kan i sin tur hjälpa oss att stoppa radikaliseringen, säger hon.

Vad har föräldrarna till IS-terroristerna för eget ansvar?

– Man har stort ansvar, men att ens barn dras till en sekt det kan ju drabba alla föräldrar. Om till exempel en kristen persons barn dras till nazister då går den ut och säger det och kan få stöd. Men när det gäller muslimer så misstänkliggörs de för att själva vara IS. Men vi muslimer är som alla andra människor, vi vill leva i demokrati i fred, säger Pekgul.

– Samtidigt är det mest vi muslimer som drabbas av dessa islamisters förtryck och det är våra barn de drar in i de radikala miljöerna.

”När ska Sverige vakna?”

Och Nalin Pekgul är mycket kritisk till att de familjerna till de som rest till IS har lämnats ensamma.

– Det här är en påminnelse om att samhället inte tagit detta på allvar. När ska de vakna? Jag känner mig ledsen, frustrerad och arg. När ska Sverige vakna?

FAKTA: Det här är IS

Islamiska Staten räknas som världens värsta terrororganisation. I Mosul utropas deras så kallade Kalifat av den dåvarande ledaren Abu Bakr al-Baghdadi 2014. De kom att kontrollera ett område lika stort som Storbritannien i Syrien och Irak.

40 000 människor från 100 olika länder reste till Syrien och Irak för att ansluta till IS. IS har begått flera mycket allvarliga brott mot mänskligheten. Bland annat mot den yazidiska befolkningen där de kidnappade kvinnor och barn för att kunna sälja som sexslavar. FN räknar övergreppen mot yazidier som folkmord.

De har gjort sig kända för sin utstuderade propagandaapparat där de filmar avrättningar. IS ligger också bakom många terrorattentat över hela världen.

Från Sverige reste 300 personer till IS. Omkring 150 av dem har kommit hem. IS så kallade Kalifat har krossats, kvar finns spridda IS-celler.

Det uppskattas att omkring hundra av de svenska IS-jihadisterna har dött och att ett 50-tal finns kvar i regionen. En del av dem är fångar hos kurderna i nordöstra Syrien.

Sverige vill att de svenska IS-fångarna ska dömas på plats i Syrien. Men fortfarande är det inte klart om och när rättegångar kommer att äga rum.

FAKTA: Den våldbejakande islamismen i Sverige

2012 började de första att resa till Syrien för att göra jihad. IS så kallade Kalifat utropades 2014 och sammanlagt kom omkring 300 personer att resa från Sverige för att ansluta till Islamiska Staten, den värsta terrororganisation världen har sett.

Samtidigt har den våldbejakande islamismen i Sverige stadigt ökat. Från att ha varit ca 200 för tio år sedan uppskattar Säkerhetspolisen att det idag finns omkring 2000 våldbejakande islamister i Sverige.

Enligt Säpo har säkerhetshotet från den här gruppen ökat och de bedömer att det kommer att fortsätta öka de närmaste åren. Attentatshotet från den våldsbejakande islamistiska och den våldsbejakande högerextremistiska miljön är enligt Säpo fortsatt förhöjt.

150 IS-terrorister har kommit hem. Bara ett fåtal har ställts inför rätta och dömts. Och miljöerna där de radikaliserades finns kvar, skriver Säpo i sin senaste årsbok.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.