Foto: Baderkhan Ahmad/AP/TT

Detta har hänt: Hotet från den våldsbejakande islamismen ökar

Uppdaterad
Publicerad

De förlorade sina barn till världens värsta terrorsekt, IS. Nu lever de med sorgen – och omvärldens förakt. Samtidigt fortsätter den jihadistiska radikaliseringen att vinna mark i Sverige.

– Det är ett svek, inte bara mot de anhöriga, utan mot hela svenska folket, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Två gånger rev hon sönder sin sons pass. Förgäves tog de hjälp av en religiös man för att tala honom till rätta. Till slut ringde de polisen, som inget kunde göra. Salimas son Habib gick inte att rädda. Han är en av de 300 svenskar som gick med i IS. 2017 dog han i Syrien.

Sedan dess har IS kalifat i Syrien fallit. Men i Sverige fortsätter de våldsbejakande islamisterna att stärka sin ställning. Numera räknar men med 2 000 jihadister. Det är en ökning från 200 de senaste tio åren. I Säpos senaste årsbok för 2020 varnar man för att hotet från den våldsbejakande islamismen är fortsatt förhöjt och beräknas öka de kommande åren.

”Det här är inte över”

Samtidigt kommer svenskar som anslutit sig till terrororganisationen IS tillbaka. Och de som återvänder kan ha både erfarenheter och förmåga att begå attentat. Miljöerna de radikaliserades i från början, skriver Säpo – finns kvar.

– Det här är inte över. Och ytterst är det ett hot mot rikets säkerhet. Nu vill vi se politikerna agera, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Det finns en oro bland muslimska föräldrar över att deras barn ska rekryteras till våldsamma islamistiska grupperingar, har de skäl att vara oroliga i dag?

– De har definitivt skäl att vara oroliga än i dag för detta för radikaliseringen och rekryteringen pågår i dag just nu.

Varnade för 15 år sedan

Nalin Pekgul, socialdemokrat och själv muslim, varnade för de våldsbejakande islamisternas rekryteringar i svenska förorter redan för 15 år sedan. I dag ser hon förtvivlat hur de blir fler och fler.

– Statsministern, skolministern och kronprinsessan Victoria borde träffa dessa anhöriga så att vi kan lära oss av deras historier.

De som på något sätt verkat inom IS har bidragit till en av vår tids största krigsförbrytelser. IS har våldtagit och förslavat kvinnor och barn, torterat och mördat, fördrivit och plundrat. De har haft ett omfattande propaganda- och rekryteringsmaskineri. De har haft celler som utfört terrordåd på många olika platser i världen, däribland på Drottninggatan i Stockholm.

Den här artikelserien fokuserar inte på de fruktansvärda brott IS-terroristerna begått. Utan på vad de anhöriga tänker om att deras barn valde att gå med i världens värsta terrorsekt.

Och på hur svårt det är att stoppa någon som är inne i en radikaliseringsprocess. Något som är intressant utifrån att de miljöer där IS svenskarna blev radikala, finns kvar.

Islamiska Staten räknas som världens värsta terrororganisation. I Mosul utropas deras så kallade Kalifat av den dåvarande ledaren Abu Bakr al-Baghdadi 2014. De kom att kontrollera ett område lika stort som Storbritannien i Syrien och Irak.

40 000 människor från 100 olika länder reste till Syrien och Irak för att ansluta till IS. IS har begått flera mycket allvarliga brott mot mänskligheten. Bland annat mot den yazidiska befolkningen där de kidnappade kvinnor och barn för att kunna sälja som sexslavar. FN räknar övergreppen mot yazidier som folkmord.

De har gjort sig kända för sin utstuderade propagandaapparat där de filmar avrättningar. IS ligger också bakom många terrorattentat över hela världen.

Från Sverige reste 300 personer till IS. Omkring 150 av dem har kommit hem. IS så kallade Kalifat har krossats, kvar finns spridda IS-celler.

Det uppskattas att omkring hundra av de svenska IS-jihadisterna har dött och att ett 50-tal finns kvar i regionen. En del av dem är fångar hos kurderna i nordöstra Syrien.

Sverige vill att de svenska IS-fångarna ska dömas på plats i Syrien. Men fortfarande är det inte klart om och när rättegångar kommer att äga rum.

2012 började de första att resa till Syrien för att göra jihad. IS så kallade Kalifat utropades 2014 och sammanlagt kom omkring 300 personer att resa från Sverige för att ansluta till Islamiska Staten, den värsta terrororganisation världen har sett.

Samtidigt har den våldbejakande islamismen i Sverige stadigt ökat. Från att ha varit ca 200 för tio år sedan uppskattar Säkerhetspolisen att det idag finns omkring 2000 våldbejakande islamister i Sverige.

Enligt Säpo har säkerhetshotet från den här gruppen ökat och de bedömer att det kommer att fortsätta öka de närmaste åren. Attentatshotet från den våldsbejakande islamistiska och den våldsbejakande högerextremistiska miljön är enligt Säpo fortsatt förhöjt.

150 IS-terrorister har kommit hem. Bara ett fåtal har ställts inför rätta och dömts. Och miljöerna där de radikaliserades finns kvar, skriver Säpo i sin senaste årsbok.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.