Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Han ville att jag skulle konvertera till islam. Han ville rädda mig från att hamna i helvetet.” Foto: Privat/SVT

Hennes son gick med i IS: Det är en skam, ingen runt mig vet

Publicerad

Maryam sitter i sitt kök. I handen har hon ett brev från ett syriskt fängelse. Hon kommer från Syrien och är kristen. Hur blev det så att hennes son konverterade för att ansluta till IS?

– Det är en skam. Ingen i min familj eller mina vänner vet.

I efterhand har hon försökt att lägga pusslet hundra gånger. Men det fattas alltid bitar. Stora luckor som bildar frågetecken.

Hemma i villan står ett foto i silverram i bokhyllan. Det visar en pojke i röda badbyxor drickandes en läsk vid en pool med turkosblått vatten. Han skrattar. Han är 15 år och hälsar på släktingar i syriska staden Homs.

Senare skulle han bli en av de svenskar som åkte till Syrien och anslöt sig till IS – terroristerna som förföljde, fördrev och mördade kristna.

Ingen runt Maryam vet. Inte ens Maryams mamma som bor kvar i Homs vet.

Konverterade och blev muslim

Adam började intressera sig för Koranen i gymnasiet. Och strax därefter konverterade han och blev muslim.

Hela han förändrades, och det gick snabbt. Han lät skägget växa, gick i traditionella religiösa kläder. Adam börjar försöka övertala Maryam att konvertera till islam. Han ville rädda henne från att hamna i helvetet. Hon vägrade.

En dag slutade han svara när Maryam ringde.

Drygt en månad senare skrev han att han var i Syrien. Det var sommaren 2014. Därefter hörde han av sig sporadiskt.

– Varje gång skrev han mamma var inte orolig, jag mår bra och sånt. Han skrev att han ville bo där och leva i ett islamiskt land.

– Jag sa till honom om och om igen att det var fel, att han skulle komma hem.

En dag skrev han att han skulle gifta sig.

– Jag frågade vem hon är, men han svarade inte utan skickade en bild på henne med de där svarta kläderna. Jag svarade och sa att hon ser ut som en ninja.

Bröt kontakten med mamman

En längre tid bröt Adam kontakten med sin mamma för att hon var kaffir, otrogen. Men sedan bad han henne skicka pengar till en bil.

– Jag svarade att de kunde åka på en åsna. Ni vill ju leva som på Muhammeds tid. Då fanns inga bilar.

Kan man sluta älska sitt barn?

– Det är ens barn vad de än gör. Jag bara tänker om och om igen hur kunde han ge sig iväg? Jag kan inte fatta det. Det gör mig förbannad och arg. Jag hatar vad han gjort. Men hur kan man sluta älska sitt barn?

Vad hoppas du ska hända nu?

– Har han begått brott ska han sättas i fängelse. Men låt honom inte dö därborta. I fyra år har han suttit utan rättegång. Vi vet inte ens om han lever.

Fotnot: Adam sitter sedan fyra år tillbaka i fängelse i nordöstra Syrien. I dagsläget finns ingen prognos för när, eller om, det kommer bli några rättegångar.

Islamiska Staten räknas som världens värsta terrororganisation. I Mosul utropas deras så kallade Kalifat av den dåvarande ledaren Abu Bakr al-Baghdadi 2014. De kom att kontrollera ett område lika stort som Storbritannien i Syrien och Irak.

40 000 människor från 100 olika länder reste till Syrien och Irak för att ansluta till IS. IS har begått flera mycket allvarliga brott mot mänskligheten. Bland annat mot den yazidiska befolkningen där de kidnappade kvinnor och barn för att kunna sälja som sexslavar. FN räknar övergreppen mot yazidier som folkmord.

De har gjort sig kända för sin utstuderade propagandaapparat där de filmar avrättningar. IS ligger också bakom många terrorattentat över hela världen.

Från Sverige reste 300 personer till IS. Omkring 150 av dem har kommit hem. IS så kallade Kalifat har krossats, kvar finns spridda IS-celler.

Det uppskattas att omkring hundra av de svenska IS-jihadisterna har dött och att ett 50-tal finns kvar i regionen. En del av dem är fångar hos kurderna i nordöstra Syrien.

Sverige vill att de svenska IS-fångarna ska dömas på plats i Syrien. Men fortfarande är det inte klart om och när rättegångar kommer att äga rum.

2012 började de första att resa till Syrien för att göra jihad. IS så kallade Kalifat utropades 2014 och sammanlagt kom omkring 300 personer att resa från Sverige för att ansluta till Islamiska Staten, den värsta terrororganisation världen har sett.

Samtidigt har den våldbejakande islamismen i Sverige stadigt ökat. Från att ha varit ca 200 för tio år sedan uppskattar Säkerhetspolisen att det idag finns omkring 2000 våldbejakande islamister i Sverige.

Enligt Säpo har säkerhetshotet från den här gruppen ökat och de bedömer att det kommer att fortsätta öka de närmaste åren. Attentatshotet från den våldsbejakande islamistiska och den våldsbejakande högerextremistiska miljön är enligt Säpo fortsatt förhöjt.

150 IS-terrorister har kommit hem. Bara ett fåtal har ställts inför rätta och dömts. Och miljöerna där de radikaliserades finns kvar, skriver Säpo i sin senaste årsbok.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Deras barn blev islamister

Mer i ämnet