Han bröt kontakten med dottern när hon åkte till IS

Uppdaterad
Publicerad

Davids dotter Anna och hennes två barn sitter med andra IS-kvinnor och barn i lägret Camp Roj i Syrien. Först bröt han kontakten med dottern, men nu gör han allt han kan för att få hem henne.

– Jag är väldigt besviken på hennes val och vad hon gjort. Men det är min dotter. Jag älskar henne. Kan man ge upp sitt eget barn? Jag tror inte det. Jag kan det inte.

Davids dotter Anna träffade en muslimsk man, konverterade och gifte sig. David blev förvånad över att hon konverterade, men det var hennes val.

”Vi förstod ingenting”

Det kom som en chock när Anna och hennes man 2013 – ett år innan IS utropade sitt Kalifat – reste till Syrien.

– Vi förstod ingenting. IS fanns inte då och överhuvudtaget fanns det inte i vår värld att de ville resa till Syrien. Det pågick ju krig där.

Men snart förstod han vidden av dotterns val.

– Efter ett tag fick vi klart för oss att det nog är så att hon sympatiserade med den tanken. Hennes man gick sedan med i IS. Där någonstans slutade vi faktiskt att ha kontakt med henne. Det var för starkt.

Du bröt kontakten?

– Ja. Det blev så. Det fanns inget att säga liksom. Det kändes ju chockartat att hon umgicks med det gänget. Även om hon är min dotter blev det för mycket.

Han visar en bild på sin dotter när hon tar studenten. En ung och glad flicka med hela livet framför sig. Nu ritar han upp en slags tidslinje över hur Annas liv hos IS blev.

– Hon åkte, första barnet föddes, första mannen dog, nye mannen kom till, andra barnet kom, andra mannen dog, så kom tredje barnet, och så kom tredje mannen, och så dog tredje barnet, och så dog tredje mannen också. Man inser vilket jävla liv hon har haft.

Jobbar på att få hem dottern

Efter några år började David svara på Annas meddelanden och de tog upp kontakten. Hon ville hem. Två gånger har David försökt att få hem dottern, genom att betala stora summor pengar till smugglare. Men båda gångerna har han blivit lurad.

Hur gick du från att inte vilja ha kontakt till att försöka få hem henne?

– Hon är ju min dotter. De kan ju inte sitta där i all evighet. Jag tycker hon förtjänar en andra chans och att barnen får komma hem och växa upp i en någorlunda trygg miljö.

Men ska hon slippa undan då?

– Nej, hon ska inte slippa undan. Hon kommer få stå till svars för detta i resten av sitt liv antagligen. På olika sätt. Men framför allt så ska hon ställas inför rätta i Sverige.

Varför inte vänta på att det sker rättegångar i Syrien?

– Det verkar inte kunna gå inom en överskådlig tid. Och de lever under oerhört dåliga förhållanden i lägret. Därför kan vi inte vänta.

Davids dotter Anna och hennes två barn är nu fångar i ett läger för kvinnor och barn som heter Camp Roj hos kurderna i Syrien. Tre av Annas makar och ett av hennes barn har dött. David har flera gånger anlitat dyra människosmugglare för att få ut Anna och barnen, men utan att lyckas.

Islamiska Staten räknas som världens värsta terrororganisation. I Mosul utropas deras så kallade Kalifat av den dåvarande ledaren Abu Bakr al-Baghdadi 2014. De kom att kontrollera ett område lika stort som Storbritannien i Syrien och Irak.

40 000 människor från 100 olika länder reste till Syrien och Irak för att ansluta till IS. IS har begått flera mycket allvarliga brott mot mänskligheten. Bland annat mot den yazidiska befolkningen där de kidnappade kvinnor och barn för att kunna sälja som sexslavar. FN räknar övergreppen mot yazidier som folkmord.

De har gjort sig kända för sin utstuderade propagandaapparat där de filmar avrättningar. IS ligger också bakom många terrorattentat över hela världen.

Från Sverige reste 300 personer till IS. Omkring 150 av dem har kommit hem. IS så kallade Kalifat har krossats, kvar finns spridda IS-celler.

Det uppskattas att omkring hundra av de svenska IS-jihadisterna har dött och att ett 50-tal finns kvar i regionen. En del av dem är fångar hos kurderna i nordöstra Syrien.

Sverige vill att de svenska IS-fångarna ska dömas på plats i Syrien. Men fortfarande är det inte klart om och när rättegångar kommer att äga rum.

2012 började de första att resa till Syrien för att göra jihad. IS så kallade Kalifat utropades 2014 och sammanlagt kom omkring 300 personer att resa från Sverige för att ansluta till Islamiska Staten, den värsta terrororganisation världen har sett.

Samtidigt har den våldbejakande islamismen i Sverige stadigt ökat. Från att ha varit ca 200 för tio år sedan uppskattar Säkerhetspolisen att det idag finns omkring 2000 våldbejakande islamister i Sverige.

Enligt Säpo har säkerhetshotet från den här gruppen ökat och de bedömer att det kommer att fortsätta öka de närmaste åren. Attentatshotet från den våldsbejakande islamistiska och den våldsbejakande högerextremistiska miljön är enligt Säpo fortsatt förhöjt.

150 IS-terrorister har kommit hem. Bara ett fåtal har ställts inför rätta och dömts. Och miljöerna där de radikaliserades finns kvar, skriver Säpo i sin senaste årsbok.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Deras barn gick med i IS

Mer i ämnet