Svenska skidförbundet har hållit ett första möte med SOK om OS 2030. Foto: Bildbyrån

SOK och skidförbundet i första möte om OS 2030

Uppdaterad
Publicerad

Ska Sverige anordna vinter-OS 2030? För tre veckor sedan inledde Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, en förstudie. Under onsdagen hölls ett första möte med Svenska skidförbundet i frågan.

– Rent arrangörsmässigt skulle vi klara av ett OS, säger Ola Strömberg på skidförbundet.

På mötet med SOK deltog även Eva-Lena Frick som är styrelseledamot i skidförbundet, Ulrika Back som är kampanjledare för skid-VM i Falun 2027 och Olle Danielsson som är World Cup Manager i Åre.  

– Det var ett öppet möte. Positivt på så sätt att man är öppen för olika lösningar. Vi har jättestor erfarenhet av att arrangera tävlingar i VM eller världscup. Så där känner vi oss väldigt komfortabla med att kunna hantera ett OS, säger förbundsdirektör Ola Strömberg. 

Står skidförbundet bakom en OS-ansökan?  

– Rent arrangörsmässigt skulle vi klara av att göra det såklart och det finns många positiva delar av ett OS. Men det är långt kvar tills man är där.

En första deadline: mitten av juni

Från SOK:s håll fanns tf vice ordförande Hans von Uthmann, som leder förstudien, med på dagens möte.  

– Vi träffar alla förbund inom de olympiska vinteridrotterna. Det är förutsättningslösa diskussioner där vi tar del av deras kunskap och erfarenheter, säger han.  

Finns någon deadline för när förstudien ska vara klar?  

– Vi har sagt att förstudien ska presenteras före den första juli. Sedan vet ju alla svenskar att helgen före första juli brukar vara rätt snårig (midsommar, reds anm) så egentligen talar vi mitten av juni. Då ska vi ta beslut om vi ska gå vidare i fas två.

Och vad innebär fas två?  

– Då går man djupare in i frågor och detaljer som vi behöver lösa. IOK har en ny process i dag där det är tre steg. Vare sig i fas ett eller två finns något kommittent vare sig från deras eller vår sida. Men går man sedan in i den tredje slutfasen, då har man kommit längre. Men där är vi inte alls än, säger Hans von Uthmann. 

Nästan hälften av svenskarna säger nej till OS (21 februari): 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Novusundersökning: Knappt varannan svensk säger nej till OS i Sverige Foto: TT Nyhetsbyrån/Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.