Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christophe Dubi (till vänster) avslöjar att SOK har konkurrens om vinter-OS 2030. Foto: Bildbyrån

IOK:s OS-chef Christophe Dubi: Flera länder intresserade av att arrangera vinter-OS 2030

Uppdaterad
Publicerad

När SOK förra veckan meddelade att de överväger att arrangera vinter-OS 2030 sade de att de inte kände till några andra kandidater.

Men det finns andra länder som är intresserade av spelen.

Det berättar IOK:s OS-chef Christophe Dubi för SVT Sport.

– Det finns ett stort intresse, säger han.

– Oss veterligen finns det inga kandidater som för de diskussionerna.

Så sade Hans von Uhtmann, tillförordnad vice ordförande i Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) förra veckan, när de meddelade att de undersöker möjligheterna att arrangera vinter-OS 2030.

”Stort intresse för vinter-OS”

Men när SVT Sport i dag fick en intervju med Christophe Dubi, OS-chef på Internationella Olympiska Kommittén (IOK) berättade han att de för samtal med andra intressenter.

– Det finns intresse, ett stort intresse för vinter-OS 2030 och spelen därefter, säger han.

Kan du säga något om vilka intressenter det finns, vid sidan av Sverige?

– Jag kan absolut inte vara den talespersonen, det är upp till dem (intressenterna) om de vill berätta om det.

SOK: Påverkar inte

Hans von Uhtmann på SOK säger att beskedet om att det kan finnas flera andra kandidater för spelen 2030 inte påverkar dem.

– Det gör det inte. Vi utgår från att vi ser möjligheten att erbjuda något riktigt, riktigt bra för den olympiska och paralympiska idrotten, säger han.

Uppmaningen: Bygg inte nya arenor

I samband med Sveriges senaste OS-kampanj, för spelen 2026, hade SOK stundtals motvind när de skulle få stöd från politiker och allmänhet. En ofta förekommande farhåga var att det skulle bli dyrt, och kosta mer än det smakade.

Men Christophe Dubi är tydlig med att IOK inte vill att Sverige ska bygga nya och dyra arenor.

– Vi kommer dit arenorna finns. Det är inga problem om det är utspridda spel. Spelen ska anpassa sig till värden, inte tvärtom, säger han.

I budet för OS 2026 skulle bob och rodel arrangeras i Lettland. Skulle det vara ett alternativ att ha delar av spelen i ännu fler länder?

– Det vore inget problem. Tvärtom. Det är en intelligent idé. Vi kan inte rättfärdiga byggande av arenor. Det är därför vi säger att man ska använda befintliga arenor till 100 procent, såvida man behöver bygga en arena som absolut behövt och man kommer att använda framöver också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.