Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Sverige inleder förstudie om att arrangera OS 2030

Uppdaterad
Publicerad

Sverige inleder en förstudie om att arrangera OS och Paralympics 2030.

Förstudien väntas vara klar till sommaren.

– Vi skulle inte sitta här om vi inte såg möjligheten och kände hoppet, säger SOK:s tf ordförande Anders Larsson på presskonferensen.

Stockholm arrangerade OS 1912 och arrangerade också ryttardelen 1956 på grund av stränga karantänregler i värdlandet Australien. Men mer än så har det inte blivit för Sverige, trots flera ansökningar.

Men nu kan väntan vara över.

Oberoende källor säger till SVT att IOK har uppmanat Sverige att söka OS 2030.

På en presskonferens, arrangerad av Sveriges olympiska kommitté, Riksidrottsförbundet och Sveriges paralympiska kommitté, bekräftar man att Sverige inleder en förstudie om att arrangera vinter-OS och Paralympics 2030.

Undersöker om förutsättningarna finns

En förstudie innebär att man undersöker om förutsättningarna finns för att arrangera tävlingarna i Sverige.

– Det är nya tider nu och förstudien ska visa hur OS och Paralympics kan formas utifrån Sveriges förutsättningar. Vi har redan i dag i stort sett alla arenor som krävs för att arrangera de största vinterspelen, säger SOK:s tf ordförande Anders Larsson.

Stora kampanjer är ett minne blott och numera använder sig IOK av en ny process i valet av värdländer. Det första steget av totalt tre handlar om ett gemensamt möte utan förpliktelser.

– Under det mötet var det tydligt att IOK gillade vårt koncept för 2026. Det som förstudien ska ge svar på är om vi är redo att gå vidare i processen, säger Anders Larsson.

”Drömmen lever”

Steg två handlar om en löpande dialog vilket betyder att parterna kommer närmare varandra och att politik och näringsliv måste hänga på tåget. Steg tre handlar om en målinriktad dialog. Till sommaren räknar man med att förstudien är klar.

– Vi skulle inte sitta här om vi inte såg möjligheten och kände hoppet. Den drömmen lever men det finns mycket att klara ut på resans gång, säger Larsson.

Senast Sverige sökte OS var vinterspelen 2026. I slutändan stod det mellan Milano-Cortina och Stockholm/Åre och efter omröstning blev det seger för italienarna.

Se SOK:s presskonferens om OS 2030

CHATT: Inget OS 2030 till Sverige

Mats • Kanske är IOK oroliga för att vi är för bra i skytte?

Sven • Håller med Sverker, satsa mindre på idrott och mer på kultur...

Mange • Till Sverker: Förmodar att du tycker att kultur skall subventioneras av skattekollektivet, men idrott är hobby!?

Mr. Mellanmjölk • Svenskar verkar hellre se att pengar läggs på att rusta upp nån gammal väg på landsbygden än att ordna ett minnesvärt mästerskap.

Tore • Legg OS til Lillehammer 🇳🇴

Utmärkt! • För miljöns skull kan borde man sluta arrangera vinter-OS. Är du sugen på att se skidåkning så ta på dig laggen och åk själv.

Göeen • Trist att dem inte vågar ta något nytt!
Och speciellt nu när OS 2024 är i Paris nästa år.
Och att dem mjölkar besökarna på pengar då dem dubblerar avgiften per resa i kollektivtrafiken, idiotiskt

Tom i Lund • Tusen tack IOK👍👍👍

Henke • Så otroligt tråkigt. Visserligen hade det kostat pengar men det är en investering i svensk idrott för att inte tala om inspiration till unga. Satsa vidare, men bygg det som behövs i Sverige, behovet på arenor finns ju redan.

Sverker. • Använd pengarna till något vettigt. Idrott är hobby och bör bekostas av deltagarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.