Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var en besviken SOK-kommitté som mottog det negativa OS-beskedet. Foto: Bildbyrån

Sverige får inte OS 2030

Uppdaterad
Publicerad

Inget vinter-OS i Sverige 2030.

Sverige förlorade kampen mot Frankrike, IOK går även vidare med Salt Lake Citys kandidatur inför 2034.

– Naturligtvis en stor besvikelse , säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann till SVT.

Beskedet kom under onsdagskvällen. Internationella olympiska kommittén (IOK) valde att gå vidare med Frankrike som kandidat.

Ordföranden i IOK:s arbetsgrupp för framtida spel, Karl Stoss, säger att det som stod ut i Frankrikes och Salt Lake Citys kandidaturer bland annat var att det fanns ett stort stöd från både allmänheten och regeringarna, skriver TT.

– Naturligtvis en stor besvikelse och känns väldigt tråkigt med tanke på att vi hade ett så starkt koncept och ett så väl förankrat koncept som bygger på hållbarhet, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann till SVT Sport.

När SVT Sport får tag på SOK:s mediechef Lars Markusson är han förvånad.

– Ja, vi är lika förvånade som vi är besvikna, vi hade trott att ni skulle komma med i den målinriktade dialogen som är den tredje fasen, säger han.

Senast vinter-OS var i Frankrike var 1992, i Albertville.

”En besvikelse”

IOK går vidare med Salt Lake City som kandidat för 2034, meddelar de på en presskonferens under onsdagskvällen.

Anders Larsson, SOK:s vice ordförande, skriver i ett meddelande till SVT Sport:

”Beskedet från IOK är såklart en besvikelse. Vi i svensk ishockey hade hoppats få se världens bästa hockeyspelare göra upp om medaljerna här i Sverige 2030. I arbetet har vi känt en stark kraft för svensk elitidrott, såväl från politiskt håll som från näringslivet. När vi slickat såren efter dagens besked får vi ta upp den tråden igen. För vi behöver göra en kraftsamling för svensk elitidrott, såväl sommar- som vinteridrotter”.

Stockholm stads finansborgarråd Karin Wanngård (s) i en skriftlig kommentar till SVT:

”Vi hade kunnat genomföra evenemangen i Stockholm på ett ekonomiskt, socialt och klimatmässigt hållbart sätt, och jag beklagar att regeringen inte beslutade om statliga garantier”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.