Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
TRE FRÅGOR: Konflikten mellan Fis och toppnationerna – vad handlar den om? Foto: Bildbyrån/SVT

Fis styrelse ger ”grönt ljus” för nytt rättighetsavtal – efter omröstning som ingen kände till

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten mellan Fis och flera av toppnationerna fortsätter.

Nu har Fis styrelse gett ”grönt ljus” för ett nytt, centraliserat rättighetsavtal.

Detta efter en sluten omröstning – som ingen visste skulle ske.

– Att röstningen skulle genomföras fick vi reda på under mötet, säger styrelseledamoten Mats Årjes.

SVT har tidigare rapporterat om konflikten kring marknadsrättigheterna till tävlingar inom Internationella skidförbundet.

Trots kritik från flera skidnationer mot Fis planer på att TV-rättigheterna ska säljas centralt, röstade Fis styrelse i går för att man ska kunna göra det.

SVT Sport granskar

– Det här beslutet innebär en möjlighet att lyfta vår sport till nya höjder, att visa upp våra idrottares otroliga talang och engagemang på en global scen och att upprätta en långsiktig kalender som ger stabilitet för våra världscupvärdar, säger Fis ordförande Johan Eliasch i ett uttalande.

Resultatet okänt

Beslutet kom efter en sluten, digital omröstning, som inte ens styrelsemedlemmarna själva kände till på förhand.

– Frågan var ju uppe på agendan, så det var det inga konstigheter kring. Men att röstningen skulle genomföras, det fick vi reda på under mötet, säger den svenske ledamoten Mats Årjes till SVT.

Brukar det gå till på det här viset?

– Nej, jag har inte varit med om det och jag har ändå varit med i 14 år. De enda gångerna man har sluten omröstning är när man röstar om vem som ska få VM.

Exakt resultat från omröstningen presenterades inte, enligt Årjes. Det enda som meddelades var att förslaget om centraliserade rättigheter gått igenom.

Nyheten har väckt stor uppmärksamhet och kritiseras av flera av de största skidländerna. Enligt uppgifter till SVT, NRK och Yle kan det leda till rättsliga åtgärder, då är oklart om Fis styrelse har rätt att ta beslutet utan medlemsländernas godkännande.

På en rak fråga om Fis är säkra på att de har legal rätt att ta beslutet svarar Årjes:

– Det tycker jag är en jättebra fråga. Det enda jag kan säga är att det finns andra som har större juridisk insyn kring vad som är rätt och inte, så det förutsätter jag att man tittar på.

– Om jag förstår det här rätt kan man överklaga ett sånt här beslut, och då hamnar det i kongressen.

SVT har sökt Johan Eliasch.

Bakgrund till konflikten

Fram till nu har olika världscuparrangörer kunnat sälja sina TV-rättigheter. Men Fis, med ordförande Johan Eliasch i spetsen, vill reformera systemet.

Förra sommaren meddelade Fis att de kommit överens med rättighetsbolaget Infront om ett centraliserat avtal. Nyheten slog ner som en bomb i skidvärlden, och utlöste stora protester hos många medlemsförbund – som inte var nöjda med avtalet.

Flera av länderna, däribland Sverige, har därför bildat en egen grupp som de kallar ”Snowflake” – som tillsammans jobbat för att hitta en lösning på frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport granskar

Mer i ämnet