Karin Mattsson kan ta plats i det internationella skidförbundets styrelse. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Karin Mattsson kan ta plats i internationella skidförbundets styrelse

Uppdaterad
Publicerad

Karin Mattsson har varit ordförande i det svenska skidförbundet sedan 2018.

Snart kan hon ta plats bland skidvärldens mäktigaste.

Hon kandiderar nämligen till en plats i det internationella skidförbundets styrelse.

– Det är viktigt att försöka vara med och påverka, säger hon.

Mats Årjes har varit med i styrelsen i det internationella skidförbundet (Fis) sedan 2010.

Men när hans mandat går ut i sommar har det svenska skidförbundet beslutat sig för att nominera deras ordförande Karin Mattsson till hans plats.

– Mats har ju gjort ett bra jobb. Men skidförbundet har haft en inställning sedan tidigare att försöka ha sin ordförande i ”council” (styrelsen) i den mån man kan, så har det ju varit historiskt. Så det är det som är skälet, säger Mattsson till SVT Sport, och förklarar att hon anser att det är viktigt för Sverige att vara representerade på den högsta Fis-nivån:

– Rent allmänt så tycker jag att det är viktigt att försöka vara med och påverka och bidra på ett så tidigt stadium som man kan. Det är man ju dels i council och i kommittéer, så jag tycker att det är en viktig del.

– Det tycker jag är att vara med och ta ansvar också, att verkligen försöka göra vad vi kan.

Vilka frågor tycker du är viktiga att driva där?

– Alltifrån frågor kring klimat och hur vi ska ta ansvar för sporten framåt, till hur man styr och leder ett sådär stort och mångfacetterat förbund på ett bra sätt.

– Så det är ju en mängd frågor som handlar om hur vi på bästa sätt ska rusta skid- och snowboardidrotterna på ett bra sätt i framtiden.

Även om Sverige är ett stort land inom skidsporten och historiskt sett varit välrepresentrade på högsta Fis-nivå är hon inte säker på att bli invald.

– Man kan ju aldrig ta något för givet. USA är till exempel inte med i dag. Jag tror att Sverige har goda chanser, även om man inte ska ta något för självklart, säger hon.

3 frågor om Sveriges konflikt med Fis:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.