Johan Eliaschs prestigeprojekt Fis Games har problem. Foto: GIAN EHRENZELLER

Fis Games hotat – Norge har hoppat av och Schweiz tvekar

Uppdaterad
Publicerad

Fis planer om ett ”mini-OS” har redan skjutits upp en gång.

Men nu ser det ut som att det kan bli uppskjutet ännu en gång.

Norge har bestämt sig för att hoppa av ansökningsprocessen – och även den sista kandidaten (Schweiz) tvekar.

– Det är en del information som saknas, säger det schweiziska skidförbundets kommersiella vd, Diego Züger.

När svenske Johan Eliasch 2021 blev vald till ny ordförande för det internationella skid- och snowboardförbundet (Fis) var en av hans stora visioner att starta Fis Games, ett slags mini-OS med samtliga av förbundets discipliner.

Tanken är att spelen ska arrangeras de år som det inte arrangeras VM eller OS.

Först var beskedet att den första upplagen skulle arrangeras 2024, men det sköts upp till 2028.

Men det verkar oklart om det kan bli av då. I går beslutade det norska skidförbundet att hoppa av ansökningsprojektet, vilket gör att det nu bara återstår en enda kandidat: Schweiz.

TV-avtal saknas

Problemet för Fis? Även Schweiz tvekar. Anledningen: Mängder med oklarheter.

Varken TV-rättigheter, samarbetsavtal eller något annat är signerat. Det gör att Fis inte vet hur mycket pengar de kan dra in eller spendera på mästerskapet.

Enligt uppgifter till SVT, norska NRK och finska Yle har Fis sagt till det arrangerande förbundet kan få runt 70-90 miljoner euro – alltså uppemot 1 miljard svenska kronor.

Men frågetecknen har alltså varit för många. Både vad gäller exakt vilka grenar som ska inkluderas i spelen, men även det ekonomiska. Man har inte lyckats få några ekonomiska garantier eller tillräckligt bra översikt över riskerna med att söka värdskapet.

”Styrelsen anser att det är helt nödvändigt att få bättre översikt och kunskap om en rad av förutsättningarna innan vi beslutar om Norge ska sökga igen i framtiden”, skriver det norska skidförbundets ordförande Trove Moe Dyrhaug i ett meddelande.

Men det schweiziska skidförbundet finns kvar som möjlig arrangör. I alla fall ett tag till.

– För tillfället undersöker vi situationen och analyserar om vi ska gå vidare med ansökan. Men vi har inte hela bilden ännu, eftersom det är en del information som ännu inte finns på plats, säger schweiziska skidförbundets Diego Züger.

Mer om röran i Fis:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.