Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åtta nationer har bildat gruppen ”Snowflake”, bland annat efter en konflikt med Fis om tv-rättigheter. Pernilla Bonde, Svenska skidförbundets generalsekreterare, hoppas att man snart hittar en lösning. Foto: Bildbyrån

Trots konflikten med Fis – Finland skriver avtal med Infront: ”Förvånad”

Uppdaterad
Publicerad

Åtta skidnationer är i konflikt med Fis och har, som SVT avslöjade i februari, bildat gruppen Snowflake. Missnöjet handlar bland annat om tv-rättigheter.

Men nu har Finland skrivit under ett avtal med bolaget Infront om just tv-rättigheter.

– Snowflake står starka ändå. Jag ser inte att det här förändrar något, säger Pernilla Bonde, generalsekreterare på Svenska skidförbundet.

I februari kunde SVT, NRK och Yle avslöja att Snowflake, där åtta av världens största skidnationer ingår, haft möten varje vecka i ett och ett halvt år. Länderna är missnöjda med hur Internationella skidförbundet (Fis) styrs sedan svensk-brittiske Johan Eliasch tog över som ordförande 2021.

Konflikten handlar framför allt om marknadsrättigheter till tävlingar. Fis meddelade i somras att man är överens med bolaget Infront och att rättigheterna från 2026 ska säljas av Fis, inte de nationella förbunden. Många av Snowflake-förbunden var inte nöjda och kände att de inte hade involverats i förhandlingarna, har olika personer berättat för SVT, NRK och Yle.

SVT Sport granskar

Men nu har Finland, som är ett av länderna i Snowflake, skrivit under ett avtal med Infront som gäller till 2031.

– Avtalet är ekonomiskt mycket betydelsefullt och skapar en stark grund för vår verksamhet, säger Ismo Hämäläinen, förbundets verkställande direktör, till Yle.

Finlands skidförbund har en mycket pressad ekonomi just nu. Enligt de själva handlar det om ett underskott på nästan 1,3 miljoner euro (motsvarande drygt 14 miljoner kronor) från juni 2022 till oktober 2023.

”Snowflake står starka”

Att Finland skrivit under ett avtal överraskar Pernilla Bonde, generalsekreterare på Svenska skidförbundet.

– Lite förvånad blev jag absolut, säger hon till SVT Sport.

– För vår del fortsätter vi på den inslagna vägen. Finland är ju inte det största landet, så Snowflake står starka ändå, vi är många länder som jobbar tillsammans. Så jag ser inte att det här förändrar något.

Det är inte aktuellt för er att göra något liknande?

– Nej, det skulle jag inte säga. Vi tror på att vara en del av en större gruppering och jobba tillsammans för skidsportens bästa. Vi diskuterar olika sakfrågor just nu och är positiva.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
TRE FRÅGOR: Konflikten mellan Fis och Snowflake-nationerna – vad handlar det om? Foto: Bildbyrån/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport granskar

Mer i ämnet