Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åtta toppnationer har bildat en grupp kallad ”Snowflake” som är i en stor konflikt om TV-rättigheter med Fis och ordförande Johan Eliasch (till höger). Foto: Bildbyrån

Okända mötet i dag: Sverige kan bli del av skidornas Super League

Uppdaterad
Publicerad

Det stormar i den internationella skidvärlden.

SVT, NRK och Yle kan nu avslöja att åtta av världens största skidnationer – däribland Sverige – bildat en grupp som haft möten varje vecka i ett och halvt år.

Anledningen? En stor konflikt om TV-rättigheter.

Det hela kan leda till att det startas en sorts ”Super League” i de olika skidsporterna.

I oktober 2022 startade åtta av de största skidländerna (Sverige, Norge, Finland, Österrike, Schweiz, Tyskland, Italien och Slovenien) en egen grupp som de kallar ”Snowflake”.

De åtta nationsförbunden är missnöjda med hur det internationella skidförbundet (Fis) styrs sedan svensk-brittiske Johan Eliasch 2021 blev vald till ordförande.

SVT Sport granskar

Den stora striden handlar om marknadsrättigheterna till Internationella skidförbundets tävlingar.

Fram till nu har olika världscuparrangörer kunnat sälja sina TV-rättigheter själva.

Men Eliasch vill reformera systemet.

I somras kom ett pressmeddelande om att Fis kommit överens med bolaget Infront och att världscuprättigheterna från 2026 ska säljas av Fis själva – inte av de nationella förbunden.

Många av de nationella förbunden var inte nöjda och känner att de inte involverats i förhandlingarna, berättar olika personer för SVT, NRK och Yle.

De vill också centralisera TV-rättigheterna men fördela dem på ett annat sätt än vad Eliasch och Fis vill.

”Snowflake”-gruppen har länge försökte få till ett möte med Johan Eliasch utan framgång då Fis, enligt våra uppgifter, velat diskutera med de största länderna var för sig.

Men i dag, nästan ett och ett halvt år efter att ”Snowflake” bildades, var de inbjudna till Zürich och ett möte med Fis högsta ledning. På plats var representanter från Sverige, Norge, Schweiz, Österrike och Tyskland.

– Det var ett konstruktivt möte, och vi kommer att mötas igen om några veckor, säger Svenska skidförbundets generalsekreterare Pernilla Bonde till SVT Sport, men vill inte gå in på detaljer från mötet.

Vi har uppgifter om att det kan bli aktuellt att ni länder som arbetar tillsammans kan bryta er ur Fis och starta egna världscuper i de olika sporterna om ni inte kommer överens om ett avtal. Är det en möjlighet?

– Ambitionen är att vi ska få till ett avtal, och det är det vi jobbar mot.

SVT Sport har sökt Johan Eliasch.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport granskar

Mer i ämnet