Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan Eliasch om tävlingskalendern: ”Vi försöker faktiskt utveckla sporten” Foto: TT Nyhetsbyrån/Bildbyrån

Fis-presidenten Johan Eliasch: ”Klimatavtrycket av att åka till USA är mindre”

Uppdaterad
Publicerad

Tävlingsprogrammet för alpina världscupen har kritiserats för resorna mellan Europa och Nordamerika.

Men Fis-presidenten försvarar upplägget.

– Det totala klimatavtrycket av att åka till USA är faktiskt mycket mindre än att åka till tävlingar i centrala Europa, säger Johan Eliasch.

Alpinsporten ska växa i USA. Det är syftet bakom Internationella skidförbundet beslut att lägga världscuptävlingar på andra sidan Atlanten.

– Det enda sättet man kan lyckas med det är att ha fler tävlingar i USA, säger ordförande Johan Eliasch till NRK.

Denna säsong har damerna haft en omgång med tävlingar i USA och Kanada. Herrarna har, precis som i fjol, tävlingar i USA vid två olika tillfällen – farttävlingar i början av december (som i år blev inställda på grund av vädret men då var åkare och servicepersonal redan på plats) och två teknik-helger i februari/mars.

Eliasch försvarar planeringen och menar att resorna rentav innebär ett mindre klimatavtryck, än om tävlingarna arrangerats i Europa.

– Det är för att vi har några hundra åskådare i USA, men om vi åker till Schladming eller Kitzbühel har vi 20 000 eller till och med 50 000 åskådare.

Har du siffror som bevisar det?

– Ja, vi har siffror som bevisar det. Det är inte så svårt, för vi vet vad det genomsnittliga klimatavtrycket för en åskådare är på ett arrangemang. Så lägger man ihop det och därefter gör beräkningar av utsläpp kopplade till flygresor, utövare och alla som resor med utövarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.