Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenska förbundet vill se senare premiär: ”Ser det som oerhört positivt” Foto: TT Nyhetsbyrån/Bildbyrån

Sverige vill se senare alpina premiärer: ”Blir alltid en kamp mot klockan”

Uppdaterad
Publicerad

Den alpina säsongen är igång – flera veckor för tidigt.

Det menar kritikerna, som vill senarelägga tävlingspremiärerna.

– Nu blir det alltid en kamp mot klockan, säger storslalomåkaren Mattias Rönngren.

– Det är inte alltid så enkelt att ändra på saker som folk tror, säger Fis president Johan Eliasch.

Flera av alpinvärldens största stjärnor har skrivit under en protest mot Fis klimatarbete. Ett av förslagen för att minska påverkan på miljön är att senarelägga säsongen, bland annat för att det är svårt att få till snö på tidiga tävlingsorter och för att slippa långa försäsongsläger på andra sidan jordklotet.

Något det svenska förbundet ställer sig bakom.

– Vi ser det som oerhört positivt, säger Kalle Olsson Bexell från svenska skidförbundet.

Även åkarna är positiva till en förändring:

– Om man ser hur läget är tycker jag det är rimligt att dra igång säsongen senare. Nu blir det alltid en kamp mot klockan. För att få till träning får man åka till andra delar av världen som till exempel Sydamerika för att hinna bli klar, säger Mattias Rönngren.

Säsongsstarten i oktober kombinerat med bristen på snö i Europa har gjort att flera nationer valde att ladda upp i Sydamerika.

– Jag tror det viktiga är att minska resandet i kalendern, säger Hilma Lövblom.

Ytterligare en som vill flytta fram säsongen är Fis president Johan Eliasch, som menar att han har drivit frågan sedan han blev invald som president för två år sedan.

– Det här året startar vi åtminstone en vecka senare, vi har försökt pusha det till två eller tre veckor senare men vi hade för mycket motstånd från det österrikiska skidförbundet och Sölden, säger Eliasch som menar att Österrike vill starta säsongen tidigt för att få en kommersiell hype.

Fis menar att processen att förändra tävlingskalendern är komplex, då det sker i en dialog med de nationella förbunden, rättighetsinnehavare och arrangörer.

– Det är inte alltid så enkelt att ändra på saker som folk tror, ibland får förbund se att det blir kritik och finns bättre lösningar. Opinionen hjälper väldigt mycket för det är helt klart att vi måste starta senare. Det finns ingen logik att starta i oktober när det inte finns någon snö på marken, säger Johan Eliasch.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.