Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Eliasch (t.v) FIS-basen som är i blåsväder. Pernilla Wiberg (t.h) tycker inte att han är helt fel ute. Foto: Bildbyrån/SVT

Pernilla Wiberg: Vore intressant om Fis tar in rättigheterna

Uppdaterad
Publicerad

En spricka om tv-rättigheter kan ge ny riktning för skidsporten.

Som behöver förändring, anser SVT Sports expert.

– Jag kan tycka det vore intressant om internationella skidförbundet tar in de här rättigheterna och gör idrotten mycket större, säger Pernilla Wiberg.

Åtta stornationer i skidsporten kan bryta sig loss från Fis, internationella skidförbundets, världscup och skapa en superliga. En av orsakerna sägs vara en schism gällande tv- och marknadsrättigheter – från och med 2026 kommer Fis själva sälja dem.

– Om vi ska göra skidsporten mer känd i hela världen så behöver man kanske titta lite grann på hur man ska göra om det här. Om vi ska vara ärliga så är det inte lika känt som tennis, golf som är mer globala idrotter. Men vi har minst lika duktiga aktiva, säger SVT Sports alpinexpert Pernilla Wiberg.

– Jag kan tycka det vore intressant om internationella skidförbundet tar in de här rättigheterna och gör idrotten mycket större. Och samtidigt, om jag sätter mig på nationella förbundens sida, så förstår jag att mycket inkomster tas bort. Då måste man erbjuda någonting annat, säger Wiberg.

Vad tror du kommer hända?

– Det är mycket snack just nu, man vill få mycket uppmärksamhet kring det här. Jag tror att man kanske hotar med att ha en liga vid sidan om, i slutändan tror jag att parterna kommer att komma överens på ett eller annat sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.