Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s expert Anders Blomquist om sprickan inom skidvärlden i spelaren ovan. Foto: TT Nyhetsbyrån

Anders Blomquist om konflikten i Internationella skidförbundet: ”Bra att man gör det här”

Uppdaterad
Publicerad

Det stormar i den internationella skidvärlden.

Enligt uppgifter till SVT Sport finns det en möjlighet att flera länder startar en egen superliga – ifall de inte kommer överens med Fis om TV-rättigheterna.

– Från Svenska skidförbundet måste man agera kraftfullt, säger SVT:s längdexpert Anders Blomquist.

SVT, NRK och Yle kunde i går avslöja att åtta av världens största skidnationer – däribland Sverige – bildat en grupp som haft möten varje vecka i ett och halvt år.

Anledningen? En stor konflikt om TV-rättigheter.

SVT Sport granskar

Blomquist positiv: ”Väldigt bra”

Det hela kan leda till att det startas en sorts ”Super League” i de olika skidsporterna, där de aktuella länderna kan komma att starta egna tävlingar – utanför världscupen – ifall de inte kommer överens med Fis.

SVT Sports expert Anders Blomquist är positiv till att de aktuella länderna står upp mot Fis.

– Det är väldigt bra. Jag tror att man måste dela upp frågan i några delar: Det ena är hur viktiga TV-rättigheterna har blivit för all idrott, det andra är hur pengarna ska fördelas och det tredje är hur makten ser ut i de internationella förbunden, säger han, och fortsätter:

– Så jag tycker att det är bra att man tar den här konflikten, det måste man göra.

”En central fråga”

Blomquist berättar att han är kritisk till en bristande demokrati inom Fis och att han är positiv till att Sverige nu på allvar ställer krav.

– Makten inom internationella idrottsförbund är en central fråga. Det är väldigt många förbund som styrs av en liten klick med ibland, ur idrottens perspektiv, tveksamma ingångsvärden, säger han, och utvecklar:

– Så det här är något som alla förbund har att hantera och jag tycker att man från Svenska skidförbundet måste agera för att skapa en bättre förändring.

”Tvungen att komma överens”

Han är dock övertygad om att frågan kommer att nå en lösning.

– Man är tvungen att komma överens. Det är så stora värden. Dels ekonomiska, men också ur mitt perspektiv hur idrotten ska utvecklas. Så man måste komma överens, det finns ingen annan utväg.

SVT Sport har sökt Johan Eliasch, ordförande i Fis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport granskar

Mer i ämnet