Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elvira Öberg ser ingen nackdel med att det kommer gå tyngre i spåret Foto: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Elvira Öberg hoppas tjäna på fluorförbudet

Uppdaterad
Publicerad

Diskussionerna har gått heta kring implementerandet av flurorförbudet i valla. Många har befarat att det kommer bli svårt att göra testerna och att ha koll på fuskare men Sebastian Samuelsson är positiv.

– Jag känner mig trygg med att det kommer gå bra, säger han till SVT Sport.

Från och med den 1 juli 2023 infördes ett totalförbud för fluorvallor under samtliga skid- och skidskyttetävlingar på internationell nivå.

Beslutet har skjutits upp i olika omgångar eftersom man inte kunnat säkra att testerna sker på ett rättvist sätt. Sebastian Samuelsson hoppas att det, nu när väl förbudet träder i kraft under säsongen, kommer att bli rättvist.

– Maskinerna testas, testas och testas. Allt ska ju vara bra nu.

– Det är klart att det funnit en viss oro men jag tycker att den informationen som finns nu kring hur det fungerar och gränsvärden, så känner jag mig väldigt trygg med att det kommer gå bra, säger Samuelsson.

Elvira: Ingen nackdel för mig

Men kommer förbudet gynna eller missgynna de svenska åkarna?

Det kommer trots allt gå en aning trögare i spåret tills man hittat flourfri valla som fungerar lika bra som den fluorbaserade.

– Jag ser väl ingen nackdel för mig att det kanske går lite tyngre. Det är ju i skidspåret jag generellt är stark så att det blir lite tyngre eller längre åktid ska inte vara någon nackdel för mig, säger Elvira Öberg.

Svenska vallateamet kommer anpassa sig

Och syster Hanna Öberg tror att förbudet kan gynna Sverige generellt för att vi har ett så bra vallateam.

– Vi har ett av de bästa vallateamen i världen. Har man ett bra vallateam så är de också bättre på att anpassa sig till nya förutsättningar, säger Hanna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.