Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur man ska upptäcka fluorrester på skidorna. Foto: Bildbyrån/SVT

Svensk skidsport använder AI för att spåra fluor

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 1 juli 2023 infördes ett totalförbud för fluorvallor under samtliga skid- och skidskyttetävlingar på internationell nivå. Och just nu jobbar svensk skidsport för fullt med ny AI-intelligens, som ska upptäcka fluorrester på skidor.

– Det är en ovisshet i det här som är lite otäck, men det är väldigt spännande också, säger Mats Eklund som är tillförordnad vallachef inom längdåkningen.

Både svenskt skidskytte och längdåkningen bistår sina internationella förbund i den här processen. Kärnan i AI är att maskinen lär sig av tidigare erfarenheter, vilket är en möjlighet men också en risk. Om maskinen möter någonting för första gången finns nämligen ingen erfarenhet att basera en slutsats på.

– Vi är mitt inne i en lärande process med maskinen. Det kan vara lite olika nya ämnen som fabrikanterna har lagt in i sin fluorfria valla, men om systemet inte har sett den kombinationen förr så kan vi få konstiga mätvärden och en ”röd bock” i kanten, fast produkten egentligen är fluorfri, säger Kent Norell som är vallachef hos Skidskytteförbundet.

Gammalt fluor kan ”smitta”

Det är inte heller enkelt att undvika fluor i miljöer som tidigare präglats av ämnet. Gammalt fluor kan vandra omkring i en vallabod via till exempel borstar och smitta skidor, som i en epidemi. Dessutom befinner sig vallaexperterna i händerna på marknaden. Eliten går först med sitt fluorförbud, men om de vallor som fabriceras innehåller spår av fluor så komplicerar det mätningarna.

– Vi kan inte styra vilken valla vi får till oss, utan om den sägs vara fluorfri måste vi lita på det, säger Mats Eklund.

– Jag hoppas och tror att vi kommer att kunna genomföra en säsong med fair play, säger Kent Norell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.