Foto: Bildbyrån

Svenska vallachefen om fluorförbudet: ”En enormt stor omställning”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med nästa säsong råder det totalförbud mot all typ av fluorvalla inom skidskyttet och längdskidåkningen internationellt.

Svenska vallachefen Petter Myhlback medger att det blir en otrolig omställning.

– Det påverkar mitt jobb jättemycket, säger han till SVT Sport.

Från och med nästa säsong förbjuds all typ av fluorvalla inom skidskyttet och längdskidåkningen på internationell nivå. Alla skidor kommer att testas inför start.

Ett beslut som försvårar arbetet för den svenska vallachefen Petter Myhlback.

– Det påverkar mitt jobb jättemycket. Det är en enormt stor omställning för vallabranschen. Förra året var det tillåtet med fluor men bara en viss typ av fluor. Men nu när man stryker det helt och hållet blir det en helt annan skola som man måste lära sig egentligen, säger han till SVT Sport.

Kommer totalförbudet påverka dina förberedelser till nästa säsong?

– Vi har hållit på med det här i snart tre års tid och försökt att lära oss hela tiden för vi vet att det här kommer komma. Vi kommer vara förberedda till vintern, det är jag helt säker på.

”Måste hitta alternativ till fluoret”

Myhlback berättar att vallatillverkarna kommer få det jobbigast.

– Fluoret är det på skidan som gör att vallan stöter bort smuts. Framför allt att den minskar friktionen mot fukt. När man tar bort den måste man hitta alternativ till fluoret. Det är inte vi som kommer hitta de additiven utan det är vallatillverkarna. De har den absolut största utmaningen men vi måste förhålla oss till reglerna så klart, säger han.

Vallachefen är väldigt positiv till totalförbudet som införts.

– Jag tycker att det är jättepositivt, det är inte hälsosamt med fluoret. Så det finns ju en anledning till varför man förbjuder det. Vi får en bättre arbetsmiljö och vår natur mår också bättre. Vi alla måste bidra på något sätt, säger han.

ARKIV: SVT Sport förklarar: Därför ska du bry dig om fluorvalla (20 december 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.