Ferry: ”Finns möjlighet att fuska kommer någon ta chansen”

Uppdaterad
Publicerad

Björn Ferry välkomnar fluorförbudet och tycker att det är på tiden.

Men SVT-experten ser risker med testmetoden.

– Finns det möjlighet att fuska finns det alltid någon som tar den chansen eller risken. Det finns ingen testmetod som är hundraprocentig även om man kan komma väldigt nära, säger han.

Från och med nästa säsong förbjuds all typ av fluorvalla inom skidskyttet och längdskidningen på internationell nivå. Alla skidor kommer att testas inför start.

SVT:s expert Björn Ferry tycker att beslutet är helt rätt.

– Det har varit planerat länge men man har inte kunnat säkerställa att ingen fuskar. När de nu säger att de har en testmetod som fungerar är det bara att tuta och köra. Vi går mot hårdare miljöregler och det är bara att hänga på, säger han.

Vad kommer det betyda för skidåkningen?

– Nu hoppas man ju att den här testmetoden fungerar så att ingen kommer och tokfuskar den dagen det är kring noll grader och snöfall. Det är då fluorvallorna har som störst effekt. Fabrikanten har tagit fram alternativ som inte innehåll fluor och säger att de är likvärdiga eller till och med bättre än de gamla i de flesta förena. Men vi vet inte om det är så på riktigt eller om det bara är något man säger. Det får framtiden utvisa.

Är du orolig för att det fuskas?

– Det har säkert skett under den gångna vintern då det har varit förbjudet men man inte haft något sätt att testa det. Lyckligtvis var det kallt och kärvt på OS så det hade nog ingen effekt om man fuskade med vallorna. Är det runt noll och nysnö så är det nog en jättestor skillnad. Förhoppningsvis är testmetoden tillräckligt bra och har avskräckande effekt så att det inte är någon som väljer att fuska. Det måste nog gå en hel tävlingssäsong och att man får utvärdera innan man kan säga något om det.

ARKIV: SVT Sport förklarar: Därför ska du bry dig om fluorvalla (20 december 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.