Foto: Bildbyrån

Totalt fluorförbud införs av IBU och Fis nästa säsong

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en lång följetong men nu är det definitivt.

Från och med nästa säsong råder det totalförbud mot all typ av fluorvalla inom skidskyttet och längdskidåkningen internationellt.

– Nu har vi har en mätmetod som vi känner oss trygga i och som gör att vi verkligen kan löpa linan ut, säger Olle Dahlin, ordförande i internationella skidskytteförbundet, IBU, till SVT Sport.

Flourvallan har sedan tidigare delvis varit förbjuden och beslutet om ett totalförbud av både IBU och internationella skidförbundet, Fis, har föregåtts av flera olika besked.

För att kunna anta ett totalförbud i praktiken har jakten på en helt tillförlitlig testmetod stått i centrum. Nu tycker förbunden att de hittat rätt.

Testapparaten Alpha II har testats under säsongen och utvecklingen av testrutinerna har gått enligt plan, enligt Olle Dahlin.

– Vi kommer att gå från slumpvisa kontroller i vallabodarna till ett totalt fluorförbud där vi kommer att testa alla skidor. Mätmetoden är kemiskt etablerad och väldigt säker i sig, det är mer den praktiska utmaningen som varit en resa för oss. Du ska kunna vara ute och det ska gå tillräckligt snabbt och allt det där.

Den glidvänliga fluorvallan har länge varit kontroversiell då den är miljöfarlig. EU förbjuder producering, försäljning och användning av vissa, men ännu inte alla, produkter.

– EU har gått ut och förbjudit en typ av fluorprodukter i nuläget men vi ser ändå att det runt hörnet jobbas med att det kan bli formella förbud mot flera produkter och här vill vi ligga före, säger Dahlin.

Hur trygga känner ni er med testmetoden?

– Det är inga tveksamheter där. Vi känner oss väldigt trygga och jag har själv stor insikt i det. Mätmetoden är kemiskt etablerad, sen är det som sagt det praktiska som vi löst under resans gång.

ARKIV: SVT Sport förklarar: Därför ska du bry dig om fluorvalla (20 december 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.