Falun ska arrangera skid-VM 2027, men har fortfarande inte skrivit under arrangörsavtalet. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Två år sedan Falun tilldelades skid-VM 2027 – men har fortfarande inte skrivit under kontraktet med Fis

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått nästan två år sedan Falun tilldelades arrangemanget av skid-VM 2027.

Trots det har de fortfarande inte skrivit på arrangörskontraktet med det internationella skidförbundet, Fis.

I maj 2022 beslutades det att Falun ska arrangera VM i nordisk skidsport (längdskidor, backhoppning och nordisk kombination) 2027.

Samtidigt tilldelades schweiziska Crans-Montana alpina VM 2027.

SVT Sport granskar

Sedan dess har det gått nästan två år. Men ännu har varken det schweiziska eller svenska skidförbundet skrivit under avtalen.

Anledningen till att Falun inte har skrivit på är att det råder oklarhet kring vad Fis kan garantera, till exempel vad gäller ekonomiska bidrag. Eftersom något TV-avtal ännu inte är på plats är ekonomin kring VM osäker.

Enligt uppgifter till SVT Sport har det lett till frustration hos de svenska arrangörerna.

– Som arrangör vill man ju ha så god tid på sig som möjligt att planera och det här gör att det är svårt för oss att planera, säger en källa som är involverad i VM-arrangemanget.

Ingen oro i förbundet

Pernilla Bonde, generalsekreterare på Svenska skidförbundet, tonar dock ner oron.

– Det är inga konstigheter, det är alltid en process att skriva på ett avtal. Och det här är ett ganska stort avtal, säger hon till SVT Sport.

Bonde är inte orolig att VM inte ska bli av i Falun och inte heller någon av SVT Sports källor ser risk för att arrangemanget inte ska kunna genomföras. Däremot säger källor att frågan är hur påkostat arrangemanget kan bli.

Konflikt i Schweiz

I Schweiz är man öppna med att det pågår en konflikt kring alpina VM 2027. Där har konflikten gått så långt att Fis gått ut med ett pressmeddelande där de säger att de kan tvingas ge mästerskapet till en annan nation.

”Det är uppenbart att bekräftelsen i anbudet från Schweiz skidförbund, att det fanns ekonomiska garantier, var helt falska” skriver Fis.

Parterna har anklagat varandra för att fara med osanna uppgifter och VM-arrangörens vd Didier Défago är i en intervju med tidningen NZZ öppen med sin frustration.

– Vi kan till exempel inte lösa sponsorskap. Vi har ett evenemang att organisera och vi måste reda ut de kvarvarande frågorna så snart som möjligt, sade han.

SVT har sökt Johan Eliasch, ordförande i Fis.

Tre frågor och svar om skidbråket:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport granskar

Mer i ämnet