Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Calle Halfvarsson hade velat åka till Vasaloppet. I klippet utvecklar han. Foto: Terje Pedersen

Calle Halfvarsson kritisk till Fis: ”Mycket som har skötts dåligt”

Uppdaterad
Publicerad

I skidvärlden är missnöjet stort mot det internationella skidförbundet (Fis) och dess styre.

Nu stämmer Calle Halfvarsson in i kritiken.

– Det är mycket som har skötts dåligt, säger han och är positiv till möjligheten till att starta en utbrytarliga.

Calle Halfvarsson var sugen på att köra Vasaloppet.

Men när den klassiska tävlingen körs på söndag kommer Halfvarsson befinna sig i finska Lahtis.

– Jag är ju fortfarande med i totala världscupen. Jag är åtta nu och har chans på topp fem, så då tog jag det beslutet, säger han till SVT och berättar att han tycker att Fis borde se över schemat.

– Det är lite synd. Jag tycker att det hade varit bra om det kunnat vara fria dagar så man hade kunnat köra det loppet även om man kör världscupen.

Men Vasaloppshelgen är inte det enda som han är kritisk till när det gäller hur Fis planerar världscupsäsongen.

– Jag tycker att det är mycket som har skötts dåligt när det gäller Fis, hur de styr tävlingar och vart vi tävlar, säger han, och utvecklar:

– Har det varit ett ställe där vi har haft bra med publik och det har varit bra tävlingar så kör man inte de tävlingarna året efter.

Gillar Ulricehamn

– Bland annat har vi Ulricehamn som varit fullt och ett väldigt häftigt ställe att köra på. Alla som körde där var väldigt nöjda och det var extremt mycket folk i jämförelse med hur det brukar vara.

Han tar även franska Les Rousses, som förra säsongen var en stor publiksuccé, som exempel.

– Där körde vi inte heller i år. Där tycker jag Fis och längdskidåkningen har tappat greppet om hur man ser på framtiden, säger han.

– Kollar man på skidskyttet så verkar de vara mycket hårdare med arrangörer och om man ska få arrangera tävlingar i framtiden. Där får man en eller två chanser, är det inte mycket publik så ryker du.

Positiv till utbrytarliga

Halfvarsson beskriver det som att Fis har för mycket makt, och ställer sig spontant positiv till en utbrytarliga – något som SVT Sport förra veckan avslöjade kan bli aktuellt.

– Som det är just nu tycker väl jag, rent generellt, att det skulle kunna vara en bra väg att prova. En egen väg för längdskidåkningen att kunna styra idrotten och var man vill ha tävlingarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Calle Halfvarsson utvecklar sin kritik mot Fis. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.