Foto: TT Nyhetsbyrån

Ryska agenter åtalas för planerad cyberattack mot Tokyo-OS

Uppdaterad
Publicerad

Sex ryska underrättelseagenter åtalas i USA. De misstänks för att ha planerat cyberattacker mot bland annat OS och Paralympics i Tokyo.

Den ryska underrättelsetjänsten GRU misstänks ligga bakom en rad uppmärksammade attacker mot utländska mål. De åtalade ryssarna misstänks för cyberattacker i syfte att bland annat påverka utländska val och förstöra andra länders infrastruktur, meddelar det amerikanska justitiedepartementet.

Enligt åtalet har de sex misstänkta ryska underrättelseagenterna genom dataintrång ”haft för avsikt att stödja den ryska regeringens strävan att underminera, utöva hämnd mot eller på annat sätt destabilisera” Ukraina, Georgien, valen i Frankrike samt vinter-OS i Pyeongchang i Sydkorea 2018, skriver ABC News.

Enligt Reuters planerades också attacker riktade mot OS i Tokyo, som skulle ha arrangerats i sommar men som på grund av coronapandemin flyttats till 2021, och mot Paralympics.

– Inget land har använt sina cyberresurser lika illvilligt eller oansvarigt som Ryssland, som hänsynslöst orsakat skada av aldrig tidigare skådat slag för att nå små taktiska fördelar, säger John C. Demers, som är chef för justitiedepartementets säkerhetsavdelning, på en presskonferens.

Attackerna mot Tokyo-OS är de senaste i en rad av hackerattacker mot internationella idrottsorganisationer genomförda av Ryssland efter dopingskandalen för fem år sedan som gjorde att landet inte fick medverka i OS 2018. Ryssland får dessutom inte delta i OS i Tokyo efter att Internationella antidopningsorganisationen Wada i december stängde av rysk idrott i fyra år på grund av dopning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.