Sifan Hassan. Foto: TT Nyhetsbyrån

Löparstjärnan avslutar säsongen – fokuserar på OS

Uppdaterad
Publicerad

Den nederländska löparstjärnan Sifan Hassan, som i lördags satte nytt Europarekord på 10 000 meter, har bestämt sig för att stå över VM i halvmaraton på lördag och avslutar därmed säsongen.

– Det har varit ett tufft år, säger hon i ett pressmeddelande.

Sifan Hassan, 27, har haft en kort men framgångsrik säsong. Hon har hunnit med att sätta världsrekord i entimmeslöpning och Europarekord på 10 000 meter.

Tanken var att hon skulle springa VM i halvmaraton i polska Gdynia på lördag, men nu har hon istället bestämt sig för att ta en kort semester innan hon börjar förbereda sig för OS i Tokyo nästa sommar.

– Det har varit ett tufft år, med osäkerhet kring ifall tävlingar skulle bli av eller inte. Det är svårt att fokusera och pressa sig i träning varje dag, speciellt då man inte vet om man kommer att få leverera på tävling. Säsongen var kort, men vägen fram till den var lång, säger Hassan och fortsätter:

– Därför bestämde jag mig för att ge mig själv lite vila och fokusera mot nästa OS. Jag vill vara säker på att jag är i toppform både fysiskt och mentalt på OS.

Det mesta har ju ställts in den här säsongen, men på lördag ska faktiskt världsmästare i halvmaraton koras i Gdynia.

Sverige kommer dit med en trupp på nio löpare. På damsidan består den av Carolina Wikström, Charlotta Fougberg, Sarah Lahti och Hanna Lindholm. Herrarna som springer är David Nilsson, talangen Emil Millan de la Oliva, Napoleon Solomon, Adhanom Abraha och Mikael Ekvall.

Även Otmane Nait Hammou, som representerar det internationella flyktinglaget och bor i Sverige, deltar.

KLIPP: Hassan krossade världsrekordet (4/9)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.