VM-löparen Carolina Wikström med tränaren Christian Mundt. Foto: SVT

Från coronakamp till VM-debut för Carolina Wikström

Uppdaterad
Publicerad

Det är bara drygt två år sedan hon var en motionerande läkarstudent. Nu kan löparfenomenet Carolina Wikström, 27, se tillbaka på ett coronaår som gett SM-guld, en VM-biljett och dessutom en intensiv kamp mot ”den osynliga motståndaren”.

Det sistnämnda handlar förstås om sjukhusinsatser under den mest hektiska tiden med covid-19. Som läkarstuderande i Uppsala fanns möjligheten att rycka in och bistå en hårt belastad sjukvård. Det blev många pass som undersköterska på centralintensiven på Akademiska. Mitt i stormen.

– Det var väldigt speciellt. Det var kul på ett sätt att vara på plats och se vad som händer och skönt att kunna hjälpa till, men också se hur det är, säger hon till SVT Sport när vi möter henne på hennes nuvarande arbetsplats, Gävle sjukhus, där hon vikarierar på onkologen.

Har ny tränare

Det har varit ett år av dubbeljobbande. Parallellt har karriären skjutit ordentlig fart sedan hon hamnade i nye tränaren Christian Mundts stall. En 40-åring som ser stor potential i sin adept, trots att det redan har gått fort framåt.

2018 sprang Carolina Wikström sitt första maratonlopp, klockades för 3.11 i Stockholm och fick blodad tand efter att tidigare i livet bara motionerat för husbehov. Hon gick med i löparklubben Roslagen, fick lite kvalitetspass i kroppen och sänkte sig året efter till 2.43 i Stockholm, nästan en halvtimme snabbare.

SM-guld och landslagsdebut

Där började också samarbetet med Mundt som i år tagit henne till SM-guld på distansen på 2.33 och så sent som i helgen också silver på svenska mästerskapen över 10 km väg, personligt rekord med tiden 32.28 och bara slagen av Meraf Bahta. Det är effekten av ett hårt och krävande träningsupplägg.

– Det kan vara väldigt tufft. Ibland vill man ju bara lägga ner mitt i passet, men det hör ju till. Det är ju det man håller på med, att pressa sig till sitt yttersta.

VM-debut i helgen

Hon säger att hon alltid haft talang för att springa, men trodde själv att hon var för gammal för att bli bra. När Carolina Wikström väl tog steget in i en rejäl satsning kände hon inga gränser. Till helgen väntar landslagslinne och VM-debut på halvmaraton i Polen, en sträcka där hon gjort drygt 1.11 men har potential för mer.

– Det känns ju som en dröm. En ganska ny dröm, men verkligen något som jag kämpat hårt för, att få representera Sverige i till exempel halvmaraton och maraton.

”Har ju en dröm...”

Årets stora mål är ändå december och Valencia Marathon, utformad som en ren elittävling och en chans att faktiskt kvala in till OS i Tokyo nästa sommar och även Wikström siktar högt. 

– Jag har ju en dröm om att springa ner mot tider som ska kvala in mig till OS. Och jag måste nog göra ner mot 2.25-2.26. Så jag hoppas på det.

Se reportaget om Carolina Wikström här:

MER HALVMARATON: Nytt världsrekord av Jepchirchir (5 september):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.