Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Medaljchans i EM och snart tentaperiod. Andreas Kramer siktar på succé på flera fronter. Se mer i klippet. Foto: SVT/TT

Andreas Kramers hektiska dubbelliv inför EM: ”Det är ett pussel”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges bäste medeldistanslöpare Andreas Kramer siktar på medalj på 800 meter. Samtidigt har han nyligen bytt Göteborg mot Stockholm – för att kombinera idrott med studier.

– Det är ett pussel, friidrotten kräver mycket och skolan kräver mycket, säger Andreas Kramer till SVT Sport.

En av Sveriges största löparstjärnor har lämnat västkusten för att leva ett dubbelliv: träning, tävling, läger, resor och mästerskap kombineras med anrika Handelshögskolan i Stockholm, på heltid. Kalendern översvämmas av inlämningsuppgifter, grupparbeten och tentor, samtidigt som Andreas Kramer pendlar mellan skolan, lägenheten i Vasastan och träning i norrort. Tränaren finns på distans i Göteborg.

– Här i Stockholm har jag fått orientera mig runt lite, kring var jag ska träna och vilket gym jag ska gå till, men det funkar bra nu, säger han.

Fem år sedan EM-silvret

Det har gått fem år sedan Kramer som 21-åring tog EM-silver utomhus, Sveriges första internationella medalj på medeldistans på 72 år. Men sedan dess har det inte blivit fler medaljer.

– På ett sätt är det nyttigt att ha med mig framöver, att jag vet att allt inte alltid går spikrakt. Jag måste få allt att stämma i samma lopp, och bli lite bättre på allt. Framför allt vill jag kunna visa i mästerskap att jag kan spurta om alla på slutet.

Inomhus-säsongen har varit lyckad: tre segrar på fem internationella lopp antyder medaljchans i EM, vilket också vore god tändvätska inför VM i sommar. Men dubbellivet kräver som sagt succé på fler fronter. Snart är det tentaperiod.

– Jag känner mig väldigt upptagen och viktig, som att jag hela tiden har viktiga grejer att göra, säger Andreas Kramer med ett skratt angående livet i Stockholm.

SVT Play: Torsdag till söndag sänder SVT inomhus-EM i friidrott från Istanbul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.