Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT/Bildbyrån

Kajsa Bergqvist om EM i Turkiet: ”Olustigt att se svenska flaggor brännas”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och Turkiet befinner sig i ett spänt politiskt läge, och UD uppmanar svenskar i landet till försiktighet. Samtidigt ska de svenska friidrottsstjärnorna åka dit för inomhus-EM i början av mars.

– Det är klart att det finns en olustkänsla när man ser svenska flaggor brännas på gator, säger förbundskaptenen Kajsa Bergqvist till SVT Sport.

Trots det spända läget, där flera stora protester utbrutit i Turkiet mot Sverige och Rasmus Paludans koranbränning utanför den turkiska ambassaden, siktar Sverige på att åka på friidrotts-EM.

– Vår inställning är att vi kommer åka och tävla. Kan vi säkerställa att säkerhetsläget är okej för oss, då kommer vi vara på plats. Det handlar dels om internt, att vi inte utsätter oss för onödiga risker, men också att vi får säkerhetsgarantier på plats, säger Kajsa Bergqvist.

UD:s rekommendationer

Bergqvist menar att det gäller att följa de rekommendationer som UD sätter upp.

– Det UD säger följer vi. Att gå med kläder där det står Sweden stort på ryggen på stan det ska vi inte göra. Sen i detalj exakt vad vi kommer göra och inte göra, där kommer vi ta in kompetent personal som kan ge oss råd i det.

– Det är klart att det finns en olustkänsla när man ser svenska flaggor brännas på gator och så vidare, det kan man inte komma ifrån. Vi följer utvecklingen och gör ett gediget arbete för att kunna prestera på topp för Sverige.

Rent sportsligt är Bergqvist dock laddad för mästerskapet.

– Säsongen har ju börjat helt fantastiskt för våra aktiva. Det är många som har chans på medaljer, och många som redan nu visat att de är i sin livs form. Rent idrottsligt är det här något man ser fram emot oerhört mycket, säger hon.

Lista: Här är fem svenskar att hålla koll på under inomhussäsongen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alhaji Jeng tror att Andreas Almgren går en fin inomhussäsong till mötes. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.