Oviss väntan på definitivt publikbesked

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndighetens förslag om ett publiktak inom idrotten på 500 personer, har ännu inte klubbats av regeringen. Samtidigt skulle ett litet publiktillskott i praktiken innebära ett sämre ekonomiskt resultat för elitklubbar som Hammarby.

– Vi skulle få ta in lite hemmapublik men köra arrangemanget med full personalstyrka och säkerhet, så det blir sämre för oss,

säger Hammarby Fotbolls vd Henrik Kindlund till SVT.

Hammarby tappar just nu tre till fyra miljoner kronor för varje hemmamatch utan publik.

– Vi har uppemot 16000 årskortinnehavare, så om vi till exempel bara får ta in 4000 blir det praktiska utmaningar. Ur ett event-perspektiv behöver vi 20 000 åskådare, säger Henrik Kindlund.

Corona och idrott

Tror du att det kan bli så?

– Nej, inte i år, det är vi i princip säkra på. Vi klarar oss i år, men om corona fortsätter in i 2021 blir det knepigt.

Hur många klubbar tror du går plus i år?

– Två eller tre stycken kanske.

Endast Malmö FF uthålligt nog

Enligt fotbollens egen utredning ”Hur mår svensk elitfotboll?”, från i våras, är Malmö FF den enda svenska elitklubben som har tillräckligt eget kapital för att klara coronakrisen utan det statliga idrottsstödet som har utdelats i flera portioner.

– Vi borde ha 15 procent av omsättningen i eget kapital som ett krav. Där någonstans får du en verksamhet som är säkrad för oförutsedda händelser, säger Dan Persson som är krönikör på nätpublikationen Idrott och samhälle.

Det som nu ligger i potten är ytterligare en miljard kronor till idrotten, samt eventuellt förändrade publikregler, med ett corona-avstånd mellan de sittande åskådarna. Folkhälsomyndigheten har just föreslagit en gräns på 500 åskådare, och nu ska regeringen reagera på det. Samtidigt fortsätter klubbarna att vänta på en nygammal vardag med någon sorts publik.

– Vad händer när vi gör 3-2 mot Djurgården i sista minuten i ett derby? Kommer alla att sitta ner, eller flyga upp och jubla? frågar sig Hammarby Fotbolls vd Henrik Kindlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet