Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cornelia Öhlund kunde knappt tro det själv när hon tog sig in i topp 30, och gick vidare till åk två. Foto: Viaplay

17-åriga Cornelia Öhlund tog första världscuppoängen

Uppdaterad
Publicerad

Igår överraskade Hanna Aronsson Elfman, 19 år.

På söndagen var det dags för en annan svensk tonåring att kliva fram i rampljuset i slalompremiären i Levi: 17-åringen Cornelia Öhlund som debuterar i världscupen den här helgen.

– Det är helt sjukt, säger Öhlund, som slutade 22:a, till Viaplay.

Hon gjorde sin första världscuptävling igår, det slutade med en 46:e plats för Öhlund. Men under söndagen gick det snabbare i den finländska backen för 17-åringen.

Med startnummer 51 låg Cornelia Öhlund efter halva loppet på 36:e plats och därmed utanför topp 30-gränsen för att gå vidare till åk nummer två senare idag. Men hon räddade upp det hela med en stark brant och höll in under avslutningen för att gå in som 27:a.

Direkt syntes stor chock på Öhlunds ansikte – som sedan gick ut i glädje.

– Det är helt sjukt, jag förstår inte vad som händer. Jag är helt överlycklig, säger Cornelia Öhlund till Viaplay.

– Jag kände att det gick fort och väldigt bra, men såhär fort trodde jag inte att det gick. Jag hade lite små missar, men jag tror att det gjorde att det gick fort. Det var inget perfekt lopp för jag gasade och försökte åka så snabbt som möjligt.

Öhlund berättar att hon ringde sin tränare och berättade att hon verkligen skulle satsa fullt ut idag.

– Jag sa att nu kör vi, idag ska jag gasa. Jag ska tänka på tekniken men idag gäller det, idag är min dag, kände jag.

Hector slutade femma

I det andra åket stod Öhlund för ett nytt fint åk och plockade flera placeringar och slutade 22:a, vilket innebar hennes första världscuppoäng i karriären.

Hanna Aronsson Elfman var 15:e snabbast i första åket och gjorde precis som Öhlund ett starkt andra åk vilket tog henne till elfteplats. Med gårdagens niondeplats ligger hon därmed elva i den totala världscupen.

Ännu bättre gick det för Sara Hector (6:a i första åket) som slutade femma. Hon gick ner som ledare efter sitt åk men passerades av bland annat vinnaren Mikaela Shiffrin, tvåan Wendy Holdener och trea Petra Vlhova. Hector ligger femma i totala världscupen.

KLIPP: Sara Hector fick nöja sig med en femteplats

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.