Aamodt Kilde förskräckt från ledarstolen: ”Fick en klump i magen”

Uppdaterad
Publicerad

Nästan ett år efter den svåra korsbandsskadan var Aleksander Aamodt Kilde åter en vinnare i den alpina världscupen. Norrmannen vann super-G:n i Beaver Creek men blev förskräckt när han fick se den gode vännen Kjetil Jansrud krascha svårt från ledarstolen.

– Jag fick en klump i magen, säger Aamodt till NRK.

Kilde hade svårt att glädjas över att åter vara en vinnare i världscupen efter den svåra korsbandsskadan i mitten av januari då han vred av korsbandet på träning i Reiteralm, Österrike. Han vann i sin tredje start efter skadan.

– Jag såg hela fallet. Jag hade känslan av en riktig klump i magen, väldigt motbjudande. Under de första minuterna där vet du inte vad som händer är man väldigt orolig, säger Kilde till NRK och kände att han gick igenom en känslomässig bergochdalbana.

36-årige Jansrud, som redan deklarerat att årets säsong blir den sista, kraschade in i säkerhetsnätet och fick snabbt hjälp av medicinsk personal och kunde själv åka ner till målet.

Jansrud trodde att ett inre ledband var skadat

Jansrud kände att det var något som inte stämde.

– Jag känner att det något i vänster knä. Jag känner mig ganska säker på att det inre ledbandet är skadat, säger Jansrud till Viaplay kort efter olyckan i går kväll.

Under morgonen har det konstaterats att det finns en skada på korsbandet och det inre ledbandet. Han ska resa hem med laget på måndag och genomgå en större undersökning av skadan i Oslo.

– Det är för tidigt att uttala sig om omfattningen av skadan och om det behövs operation, säger den norske landslagsläkaren Marc Strauss i ett pressmeddelande.

Kilde lider med sin lagkamrat.

– Vi får försöka tänka positivt och hoppas på det bästa. Det vore väldigt tråkigt om Jansrud missar hela säsongen, säger Kilde till NRK.

MER ALPINT: Österrikaren hade aldrig varit på pallen – vann parallellen (14 november 2021)

Resultat super-G, Beaver Creek, USA:

1) Aleksander Aamodt Kilde, Norge, 1.10,26

2) Marco Odermatt, Schweiz, + 0,03

3) Travis Ganong, USA, 0,37

28) Felix Monsén, Sverige, 2,15

Olle Sundin kom aldrig i mål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.