Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aleksander Aamodt Kilde är tillbaka i träning men känner av skadan och är inte i skick att tävla. Foto: TT och Kilde Instagram

Aleksander Aamodt Kilde fyra månader efter kraschen: ”Har ingen känsel i vaden”

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått 4,5 månader efter den svåra kraschen i Wengens störtlopp och Aleksander Aamodt Kilde har ännu men av olyckan.

– Jag känner ingenting, säger Kilde och drar över vaden och underbenet.

Kilde tappade kontrollen i den sista branten och blev liggande i 35 minuter innan han fördes med ambulanshelikopter till sjukhuset i Bern, där han fick stöttning av flickvännen Mikaela Shiffrin som hade tagit ledigt den helgen 13-14 januari.

Den första tiden efter de omfattande operationerna av vaden och axeln fick han sitta i rullstol.

Vardagen har börjat återvända och Kilde tränar på men känner av sviterna av olyckan. Flera nerver runt vaden och underbenet slets mer eller mindre av.

– Jag känner ingenting, ingenting alls. Det är bara stramt, säger Kilde och drar över vaden och underbenet till VG.

Dessutom kan den skadade armen inte lyftas över huvudhöjd.

– Det har varit en lång väg att komma dit jag är idag. Det har varit en bergochdalbana. Nu är jag tillbaka till ett normalt liv. Men det räcker inte för att vinna lopp. Nu är jag på en nivå där jag funderar på att komma tillbaka som idrottare igen, säger Kilde till VG.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.