Tommy Eliasson Winter svarar. Foto: Bildbyrån

Alpinchefen: ”Bilden stämmer inte”

Publicerad

Alpinchefen Tommy Eliasson Winter ställer sig frågande till alpina herrtränaren Heinzpeter Platters bild av att inte vilja jobba mer med Sverige.
– Jag och herrchefen Fredrik Kingstad delgav honom direkt efter världscupfinalen i Androrra i mars att vi inte hade för
avsikt att förlänga hans kontrakt, säger Eliasson Winter till SVT Sport. 

Heinzpeter Platter var tränare för svenska damerna under en del av Pernilla Wibergs era. 2015/16 var han tillbaka i Sverige, då som herrtränare, och med kontrakt som sträckte sig över VM i Åre säsongen 2018/19.
Nu är Platter klar som ny tränare för Kina.

– Mitt kontrakt med alpina landslaget gick ut i våras och jag ville inte jobba vidare med Sverige. Jag såg inga framgångar med landslagsledningens plan för vintern 2019-2020, sa Platter till SVT Sport igår.

– Jag är lite förvånad. Hans beskrivning kanske inte stämmer helt, säger alpina chefen Tommy Eliasson Winter.

– Det är nyheter för mig att det gått till på det sätt som det beskrivs. Men det är trist om han känner så. Jag tror att det finns en besvikelse att han inte fick förlängt, och inte fick fortsätta. Jag har respekt för det. Det är alltid trist när man avslutar en relation.

”Han som var ledningen”

Inför världscupfinalhelgen i Aspen 2017 riktade den då svenske herrchefen Heinz-Peter Platter stor kritik mot hela alpin-Sverige, efter endast en pallplats på hela säsongen, inför avslutande herrslalom och lagtävling.

– Om man vill vinna på högsta nivå måste man brinna för sporten, sa Platter då till SVT Sport.

Eliasson Winter slår tillbaka:

– Det var ju han som var ledningen, så då hade han bara behövt ändra på det, det ingick i hans arbetsbeskrivning.

Inför säsongen hemma-VM i Åre 2019, och säsongen efter att André Myhrer på herrsidan tagit OS-guld för Sverige, kom beskedet att skidförbundet gjorde förändringar i ledarteamet för det alpina herrlandslaget. Heinz-Peter Platter gick från chef till tränare medan Fredrik Kingstad gick in som ny chef. 
En förändring som SVT:s alpine expert Tobias Hellman då var kritisk till.

– Jag är ganska förvånad att man sätter in en rookie som ny herrchef, sa Hellman.

Omorganisationen som gjordes på herrsidan ser Eliasson Winter som positiv.

– Generellt sätt funkade det väldigt bra. Jag tyckte Heinzpeter var väldigt professionell när han tog sig an nybildningen tillsammans med Fredrik. 
Vi gjorde en speciallösning där Heinzpeter var ledare för världscuplaget. Sedan kunde man se på slutet att det fanns en viss oro. Att var är det här på väg, säger han.

– Det här är inga evighetsarbeten. När man är inne och jobbar som förbundskapten, eller herr- eller damchef är man inne en period och gör stora uppoffringar, kämpar livet ur sig för att uppnå resultat.

”Kommer en ny tid”

Platters nya uppdrag är att träna kinesiska alpintalanger mot vinter-OS i Peking 2022. Kontraktet sträcker sig till och med OS 2022.

– Ibland behöver man en ny röst i rummet. Vi har en ny generation på väg fram, som kommer från ett annat håll. Vi kände att vi ville ha in Fredrik (Kingstad) som har växt upp med de här unga killarna som är på väg fram nu, säger Eliasson Winter.

– Det handlar inte alltid om kritik om hur det gjorts. Det kommer en ny tid helt enkelt. Sen blir det alltid problem när man ska avsluta en relation, och att alla ska vara nöjda då.

Ledningen på herrsidan i alpina landslaget består idag av herrchefen Fredrik Kingstad. Ola Masdal är ny herrtränare knuten till André Myhrer, 
han jobbade med Europacuplaget ifjol. Matts Olsson har Edda-Kristin Arnadottir och Walter Girardi. Europacuplaget har samma tränarbesättning som förra säsongen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer