Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Norska skidförbundet om Eliasch utspel: ”Har aldrig snackat om det över huvud taget” Foto: Bildbyrån/SVT

Snowflake-ländernas svar på Fis-ordförande Johan Eliaschs attack: ”Vi tror på centralisering”

Uppdaterad
Publicerad

Internationella skidförbundets ordförande Johan Eliasch kallar Sveriges och de andra toppnationernas agerande för ”nonsens” och anklagar dem för att vilja ta över Fis roll.

Pernilla Bonde, generalsekreterare i Svenska skidförbundet, håller inte med.

– Vi vill skapa de bästa förutsättningarna, säger hon.

Fis (Internationella skidförbundet) ordförande Johan Eliasch riktar i en intervju med SVT Sport, norska NRK och finska Yle hård kritik mot agerandet från Sverige och dess kollegor i alliansen Snowflake.

Han menar att de under nio månaders tid inte tagit chansen att svara på Fis utkast till rättighetsavtal – och att Snowflake vill ta över den roll som Internationella skidförbundet har.

SVT Sport granskar

”Varför finns vi till?”

Pernilla Bonde, generalsekreterare på Svenska skidförbundet, säger att hon inte vill gå in i ett ordkrig med Eliasch, men förklarar att man från svensk sida har en tydlig utgångspunkt i sina förhandlingar.

– Vi tror ju på centralisering, och vi tänker mycket på ”varför finns vi till?”, ”varför finns Fis till?” och ”varför finns Svenska skidförbundet till?”. Jo, det är för de här åkarna, som åker i backen varje dag, som är i längdspåren, säger hon till SVT Sport, och lägger till:

– Vi vill skapa de bästa förutsättningarna för alla de här människorna.

Vill ha annan fördelning

De sju nationsförbunden i Snowflake menar att de inte är emot Fis idé om centraliserade rättigheter, men vill fördela pengarna på ett annat sätt.

Terje Lund, arrangemangschef på norska skidförbundet, förklarar Snowflakes hållning så här:

– Det är egentligen bara en annan fördelning. Mindre summor till Fis och mindre summor till en agent, men mer pengar som går tillbaka till förbunden och den organiserade idrotten, alltså arrangörerna. Det är skillnaden på de här två modellerna, säger han.

Att Snowflake inte presenterat något avtal med någon annan aktör förklarar Lund med att ingen annan aktör varit redo att kliva in eftersom Fis redan skrivit på en exklusiv avsiktsförklaring med Infront.

– Då är det ju ingen annan aktör som kommer komma med ett konkret anbud. Men att vi har god dialog med flera andra aktörer och det har vi bekräftat för Fis, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport granskar

Mer i ämnet