Anna Swenn-Larsson. Foto: Bildbyrån

Alpindamerna hemma i Sverige igen: ”Ska gå stärkta ur det här”

Uppdaterad
Publicerad

Efter besvikelsen i Levi har de svenska slalomdamerna åkt hem till Sverige.

Just nu befinner sig laget i Storklinten utanför Boden.

– Nu vänder vi blad och blickar framåt, säger landslagschefen Lars Melin i ett pressmeddelande.

Efter att en ledare testats positivt för covid-19 sattes det svenska alpinlandslaget i karantän i Finland och fick inte vara med i helgens världscuptävlingar i Levi – trots att alla åkare upprepade gånger testats med negativt resultat.

– Jag sitter här på mitt rum, frisk som en nötkärna, och gör inte så mycket. Jag är så jävla arg, förbannad, ledsen och allt sånt där. Det känns surt liksom. Jag har lämnat fyra negativa test de senaste sex dagarna, senast i går efter lunch. Ändå sitter jag här och får inte tävla, sa Anna Swenn-Larsson i Vinterstudion i går morse.

Lämnade Finland i går

Därefter fick truppen tillstånd att lämna Finland och anlände i går eftermiddag till Storklinten. Därmed styrs de nu av svenska myndigheters regler.

– Det är så det fungerar, åkare och ledare är nu i Storklinten där samtliga lever separerade precis som de gjorde i Finland, men i Sverige råder andra regler, vilket till exempel innebär att det är tillåtet att ta en promenad, så länge du inte beblandar dig med andra människor, säger alpinchefen Tommy Eliasson Winter i ett pressmeddelande.

Närmast väntar nya coronatester för hela truppen. Ett antal ledare är sjukskriva men planen är att åkarna ska träna på.

”Vi ska gå stärkta ur det här”

I tävlingsprogrammet väntar närmast parallelltävlingar i Österrike på torsdag och fredag. Truppen dit presenteras på måndag.

För slalomdamerna dröjer det dock innan det är dags att tävla igen – 28-29 december är det tävlingar i storslalom och slalom i Semmering.

– Det är många tävlingar kvar på säsongen, inte minst VM i Cortina som är stora målet. Vi ska gå stärkta ur det här och komma tillbaka, så är det bara, säger Lars Melin.

Experten reder ut: Varför skapar inte Fis en skidbubbla?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.