Både Estelle Alphand och Sara Hector misslyckades i världscuppremiären. Foto: Bildbyrån

Misslyckat första åk av Sara Hector: ”Frustrerande”

Uppdaterad
Publicerad

De största svenska förväntningarna inför storslalompremiären ställdes på Sara Hector, som inte alls fick till det. Hon åkte i mål 3,18 efter ledande Marta Bassino.

– Det är frustrerande, säger Hector som ligger 18:e inför andra åket.

Hector åkte yvigt och fick inte fast skidorna och tappade massor av tid mellan första och andra mellantiden. Hon lyckades dämpa differensen med en hyfsad avslutning. Hon gick först igenom den mixade zonen utan att ge någon kommentar men kom sedan tillbaka efter att ha samlat sig.

– Nä men jag vet inte, det börjar riktigt dåligt och sedan blev jag passiv och så fortsatte det hela vägen ner. Egentligen är det perfekt snö, riktigt fint att köra men jag åkte riktigt dåligt. Det är trist. Det har faktiskt gått riktigt bra på träning och ibland är det så svårt att tävla.. Jag vet inte... Åh, det är frustrerande när det är så, säger Hector till SVT Sport.

Hon är den enda svenskan, av fem, som tog sig till det andra åket.

– Det var ett misslyckat åk, hon såg lite osäker ut från start och det kan man inte vara i den här backen som kräver kompakt åkning, säger SVT Sports expert Tobias Hellman.

Hon är 3,18 efter ledande italienskan Marta Bassino.

Estelle Alphand hade också stora problem med tvärställda skidor och åkte i mål 4,07 efter.

– Just nu är jag bara arg på mig själv. Det var svårt idag och vi har inte heller haft så mycket brantträning på försäsongen. Jag såg ingenting heller i dimman, säger Alphand iförd munskydd. Alphand såg ut att klara sig till andra åket men blev till slut nedpetad till 32:a plats. De 30 bästa får köra andra åket.

”En mardrömsstart för de svenska åkarna”

– Det är en mardrömsstart för de svenska åkarna, det såg lite passivt ut för båda två, säger Hellman.

– Skidorna gick väldigt rent vilket var avgörande, säger experten Tobias Hellman om Marta Bassinos imponerande åkning. Det är dubbelt italienskt i toppen med Federica Brignone på andra plats. Hon tog in lite på Bassino på den flacka slutdelen.

Det var tät dimma uppe vid starten på Rettenbachglaciären på över 3000 meters höjd. Det lättade dock ganska fort mot målet 400 höjdmeter längre ner.

Mikaela Shiffrin avstod premiären på grund av ryggproblem. Nästa tävling i världscupen är parallellslalomen i österrikiska Lech i mitten av november.

SE MER: Hur skulle Pernilla Wiberg klara branten i Sölden?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.