Lars Mäland, bakom Kjetil Jansrud, och Christian Mitter (t.h.) är två av ledarna som har slutat i Norges alpinlandslag. Foto: Bildbyrån/TT Nyhetsbyrån

Krisen i det norska alpinlandslaget – ännu ett ledaravhopp

Publicerad

Den norske alpine tränaren Lars Mäland slutar. Därmed blir han den sjunde tränare som lämnar det norska landslaget det senaste året.
– Det handlar om min egen motivation. Jag är inte så sugen på en ny säsong med uppemot 230 resdagar, säger Mäland till VG.

Det norska alpina landslaget har drabbats av en tränarflykt. I onsdags kom beskedet att landslagschefen Christian Mitter lämnar det norska landslaget för att i stället ta över det österrikiska damlandslaget. Mitter har kritiserats för sitt ledarskap och har anklagats för att använda härskarteknik och ägna sig åt pennalism. I går utsågs Mitters ersättare Steve Skavik, som tidigare varit tekniktränare i Norge, fram till 2004.

I går kom beskedet att ännu en tränare lämnar sin post, nämligen fystränaren Lars Mäland.

– Det handlar om min egen motivation. Jag är inte så sugen på en ny säsong med uppemot 230 resdagar, säger Mäland till VG.

Sju tränare har lämnat

Mälands avgång innebär att sju tränare i det norska landslaget har lämnat det senaste året. Totalt saknas över hälften av organisationen kring det norska landslaget, som samlas för första gången för säsongen om mindre än en vecka.

– Det är kanske en lite större utmaning än tidigare med att så många lämnar på en gång. Den största utmaningen är att folk inte stannar särskilt länge på sin post på grund av privatlivet. Men vi försöker att rekrytera rätt och det är viktigare än att rekrytera snabbt, säger sportchefen Claus Ryste till NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer