Visa alla (2)
Visa alla (2)

Svenska repliken efter tyska fusket: ”Vi behöver inte använda det”

Publicerad

Det tyska landslaget skyller incidenten kring den tyska alpinåkaren Stefan Luitz på okunskap. Men att man inte får ta syrgas, det vet alla, enligt svenska alpina herrtränaren Heinz Peter Platter.
– Alla vet att detta är förbjudet, de har gjort fel, säger han till SVT Sport.

Efter att ha vunnit storslalompremiären i Beaver Creek har den tyska alpina åkaren Stefan Luitz hamnat i blåsväder. På bilder syns det hur han inhalerar syrgas mellan det första och andra åket. Något som är förbjudet enligt det Internationella Skidförbundet, FIS.

– Att det nu kommer upp är lite oroväckande, speciellt att man gör det på tävling för det var det man inte ville ha. Det är jättesvårt att kontrollera på träning och sådant. Syrgas tar man ju för att återhämta sig bättre, kommenterade SVT Sports expert Pernilla Wiberg det hela.

”Ett känsligt fall”

Det tyska landslaget har själva ursäktat sig med att de inte visste att det var förbjudet.

Ärendet utreds nu av FIS och enligt Sophie Clivas, som är pressansvarig för herrarna i världscupen, kan det ta tid.

– Det finns inga uppdateringar kring ärendet, det utreds just nu. Jag tror att det kan ta tid eftersom det är ett känsligt fall, säger Sophie Clivas till SVT Sport.

”Vi behöver inte det – vi är bättre tränade”

Heinz Peter Platter, svensk herrtränare i landslaget menar att det inte råder några tvivel kring reglementet. Att ta syrgas i tävlingssammanhang är förbjudet.

– Vi använder inte detta. Vi behöver inte det, vi är bättre tränade, säger Heinz Peter Platter.

– Alla vet att detta är förbjudet, de har gjort fel, fortsätter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer