Brignone efter en seger tidigare under säsongen. Foto: TT

Brignones historiska titel inspirerar coronadrabbat Italien

Uppdaterad
Publicerad

I den mörka coronaskuggan tog Federica Brignone hem den totala världscupen när tävlingarna blev inställda i Åre förra veckan.

– Jag kämpade i backen. Nu ska vi tillsammans besegra coronaviruset, säger italienskan.

29-åringen från Aosta-dalen, själva epicentrum för den europeiska delen av coronautbrottet, blev första italienska att vinna den totala världscupen i dess 53-åriga historia.

Det var ett litet idrottsljus i ett kompakt mörker för den hårt prövade italienska befolkningen.

– Du förtjänade en bättre avslutning men den glädje du gav oss det här året kan inte utplånas. Tack var dig befinner vi oss på toppen av världen och din titel är en inspiration för oss alla, säger den italienska OS-kommitténs ordförande Giovanni Malago enligt AP.

Coronafall i Åre

Åkarna var på plats i Åre, även Mikaela Shiffrin och Petra Vlhova hade chansen i totalen, för att åka med restriktionerna om att max 500 personer fick vara samlade men ett coronafall bland personalen i det internationella skidförbundet, Fis, gjorde att man ställde in det helt.

– Jag kämpade i backen. Nu ska vi tillsammans besegra coronaviruset, säger italienskan som inte fick med sig några kristallglober, vann även kombinations- och storslalomcupen, eftersom Fis inte hade tid med någon prisutdelning utan alla hastade iväg till bilar, bussar, tåg och flygplatser för att ta sig hem.

– Jag hade verkligen velat haft känslan av att höra den italienska nationalsången med priset i min hand, säger Brignone.

Brignones plan hem till Milano var inställt och hon fick åka flyg mellan Östersund och München, flyg till Geneve och sedan bil genom Mont Blanc-tunneln tillbaka till Italien och hennes hem i Aostadalen.

Även om landet, som haft över 2000 dödsoffer i coronaepidemin, stängt ner, det är spöklika miljöer tomma på människor, försöker Brignone se ljuset.

Ska nu städa huset

– Jag känner mig lyckligt lottad eftersom jag bor i Aostadalen. Från mitt fönster kan jag se snö och bergskedjor. Jag kommer att ha gott om tid att städa huset och hitta ett bra ställe för mina kristallglober när de kommer, säger hon.

Innan tävlingarna i Åre ställdes in hade säsongsfinalen i italienska Cortina d'Ampezzo strukits. De skulle körts den kommande helgen.

I Åre skulle Mikaela Shiffrin gjort comeback sex veckor efter fadern Jeffs bortgång. Nu fick amerikanskan snopet återvända hem. Hon har engagerat sig i kampen mot coronaviruset.

”Se till att tvätta händerna, skydda dig och håll avstånd. Du kan lätt hindra tre personer från att få infektionen med dessa åtgärder vilket ger ganska bra odds, eller vad säger du?” skriver hon på Instagram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.